IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасността от жилищен балон в Канада още не е отминала

Силната задлъжнялост на домакинствата в страната е притеснителна

12:37 | 02.10.12 г.
Опасността от жилищен балон в Канада още не е отминала

В романа си "Анна Каренина" Толстой пише: "Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему." Това е в сила до голяма степен и за балоните в икономиката, пише Стивън Симпсън в статия за онлайн изданието SFGate.

Ето защо канадците може би трябва да се вгледат по-внимателно в собствения си жилищен пазар, за да избегнат кризата, опустошила съседите им в САЩ, както и да предпазят икономиката на страната като цяло от тежък удар, коментира Симпсън.

Въпреки че Канада регулира банковата си индустрия по-консервативно, налице са някои доказателства, че консервативният като цяло подход не е в състояние да предотврати балон в жилищния сектор на страната.

За последните 10 години цените на жилищата в Канада са се удвоили, но заплатите са почти без промяна. Въпреки че по-високите цени в Калгари, Едмънтън и Форт Макмъри вероятно биха могли да се обяснят с наплива на работници в енергийния сектор, по-трудно е да се намери обяснение защо цените в Торонто и Ванкувър са три или четири пъти над средните за САЩ.

Не само високите цени на жилищата водят до балони или до спукването им. Дългът на домакинствата играе сериозна роля и в Канада има някои притеснителни признаци. Съотношението между дълговете и доходите на домакинствата е нараснало от около 75% през 1990 г. до 150% в момента. В САЩ пиковите му стойности са 125%.

С други думи, всеки канадец в момента има дълг, който не е ипотечен, за средните 26 211 долара и е логично да си зададем въпроса какво ще се случи, ако лихвите се покачат от рекордно ниските си равнища в момента. Дори и те да се увеличат до нива от около 4-5% (които биха били ниски спрямо средносрочните стойности в исторически план), голяма част от канадците изведнъж ще се окажат неспособни да покриват задълженията си и ипотечните си вноски. Тогава страната лесно би могла да попадне в ситуация, подобна на тази, сполетяла САЩ.

Както споменахме, има ширещо се схващане, че канадското правителство е различно, че то е много по-консервативно по отношение на банковата регулация и че този консерватизъм ще помогне на страната да се приземи по-меко.

Последна актуализация: 20:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още