IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада да се готви за успокояване на жилищния пазар

Анализаторите са разединени какъв ще бъде ефектът върху икономиката от забавянето на пазара на имоти

12:59 | 16.08.12 г.
<p>
	Очаква се забавянето на пазара да засегне тежко строителния сектор, който има сериозен дял в БВП на Канада. Снимка: Ройтерс</p>

Очаква се забавянето на пазара да засегне тежко строителния сектор, който има сериозен дял в БВП на Канада. Снимка: Ройтерс

Канадците трябва да се подготвят за успокояване на жилищния пазар, тъй като както продажбите, така и новото строителство показват признаци на забавяне, посочва компанията Canada Mortgage and Housing Corp в последния си доклад, цитиран от местното онлайн издание The Globe and Mail.

В същото време, макар че редица от анализаторите от бранша са единодушни, че предстои забавяне, те имат разногласия относно степента му и сериозността на евентуалните му последици.

Финансовият министър Джим Флаерти вярва, че предстоящото успокояване на пазара е нещо добро. "Предпочитам да видя известно забавяне на пазарите, особено в Торонто и Ванкувър, отколкото рязък спад", заяви той в интервю неотдавна.

Крейг Алекзандър, главният икономист на Toronto-Dominion Bank, е съгласен, че Канада върви към лека корекция, но посочва, че "дебатът в случая е какво точно означава 'лека".

"Трябва да имаме предвид, че спад с 10-15% при продажбите и цените през следващите три години звучи доста драматично, но ако погледнем пазара на имоти, имало е години, в които цените и продажбите са скачали с по 10%", казва той и твърди, че това не е икономическа заплаха, а по-скоро "естествен резултат от силното представяне на имотния сектор в Канада през последните повече от десет години".

Бен Бабиду от M Hanson Advisors обаче е по-голям песимист. "Не смятам, че икономистите от Canada Mortgage and Housing Corp. реално си дават сметка колко сериозни биха могли да бъдат последиците от нарастващите цени на жилищата за канадската икономика и пазар на труда", посочва той.

По думите му има няколко обезпокоителни тенденции, които могат да предизвикат големи проблеми. На първо място, голяма част от работещите са заети в сектора на жилищното строителство, а строителството и ремонтите имат сериозен дял в брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Освен това, когато хората си мислят, че жилищата им струват много, те се чувстват по-богати и пестят по-малко за пенсиониране. Когато променят поведението си, това би могло да доведе до сериозна криза за пазара на труда и икономиката, предупреждава експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още