IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апетитът за риск на европейските инвеститори в имоти се възражда

Нагласите засега обаче са да се увеличават вложенията на основните пазари

14:45 | 31.01.13 г.
Апетитът за риск на европейските инвеститори в имоти се възражда

По-голям апетит за риск изглежда се заражда сред европейските инвеститори в имоти, според последния индекс на Union Investment за инвестиционния климат, съобщи онлайн изданието propertyeu.info.

Европейските инвеститори вече изместват традиционния в последните години фокус върху сигурността, тъй като смятат, че икономическите перспективи пред Европа са се подобрили в сравнение с предходната година.

Само 30% от анкетираните 165 представители на инвестиционната общност от Германия, Франция и Великобритания очакват нова рецесия в Европа в сравнение с 42% година по-рано. Едва 3 на сто от участниците в допитването разглеждат разпадането на еврозоната като сериозна възможност.

Индексът, който отразява очакванията на инвеститорите в имоти в трите най-големи европейски икономики, е нараснал с около един пункт в Германия и Великобритания до съответно 67,9 и 64,9 пункта. Във Франция е отчетен ръст от 5 пункта на индекса на инвестиционния климат до 64,2 пункта.

За първи път от три години индексите регистрират едновременен ръст в трите държави, коментират от компанията.

Инвеститорите са единодушни обаче, че тази година допълнително ще се завишат изискванията към инвестиционните проекти. Около 70% от участниците в роучването очакват ръст на лихвите по кредитите, а във Франция – и сериозно повишение на данъците.

Около 85% от анкетираните смятат, че кризата с еврото ще доведе до още по-силен акцент върху първокласните активи.

„С оглед на продължаващите трудности на кредитните пазари едва ли е изненадващо, че европейските инвеститори виждат малко възможности за опортюнистични инвестиции в настоящите им стратегии“, коментира Райнхард Кучер, председателят на борда на директорите на Union Investment Real Estate.

Инвеститорите имат положителни нагласи не само за основните пазари, но и за Полша, Турция и Ирландия. Очакванията са да се задълбочат проблемите в южните райони на Европа.

Нагласите са да се увеличават вложенията на основните пазари, считани за убежища – Германия, Франция и Великобритания, както и Ирландия, която се откроява от периферията на еврозоната като успешно възстановяващ се пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още