IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планира се реконструкция на още един исторически символ на Лондон

Пазарът Smithfield, който има хилядолетна история, вероятно ще се сдобие с по-модерен облик, подобно на Leadenhall и Covent Garden

10:45 | 01.02.13 г.
<p>
	Планът за реконструкция предвижда изграждането на ресторанти на приземния етаж и търговски обекти на мястото на стария пазар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Планът за реконструкция предвижда изграждането на ресторанти на приземния етаж и търговски обекти на мястото на стария пазар. Снимка: Ройтерс

Заобиколен от лъкатушещи улички с имена като Cloth Fair, Cowcross Street и Hosier Lane, пазарът Smithfield в Лондон е извор на история, пише Wall Street Journal. В продължение на над 1000 години на това място се е търгувало с месо и добитък, а именно тук шотландският революционер и герой Уилям Оулъс е екзекутиран през 1305 г.

Но пейзажът на Лондон се променя и историята минава на заден план. Проект, който ще бъде внесен за разглеждане съвсем скоро, предвижда реконструкцията на части от пазара, които пустеят от десетилетия, въпреки че се намират в елитен район в близост до финансовия квартал в британската столица.

Ако плановете за комплекс от търговски обекти и офиси на стойност 160 млн. паунда бъдат одобрени, името на "Смитфийлд" ще бъде добавено към нарастващия списък от исторически сгради в европейските градове, които биват реконструирани.

При намаляващото търсене на офиси от компаниите за финансови услуги и все по-големия брой търговски вериги, които намаляват броя на магазините си, строителите търсят нови начини да привлекат наематели на места с високи наеми. Много от тях виждат потенциал в съживяването на позамръкнали исторически сгради, които често са с много добро местоположение, транспортни връзки и уникално минало.

В същото време обаче строителите са изправени пред редица пречки. Има строги държавни закони, които защитават много от историческите обекти от строителни работи. Организации за консервация често протестират срещу промените, което причинява скъпи забавяния на процеса на планиране или пък напълно проваля проектите.

Предложенията за пазара Smithfield, изложени от австралийската компания Henderson Global Investors, се сблъскаха с недоволството на местни жители и организации, които изразиха опасения, че ще се повтори така силно критикуваното преустройство на централния пазар Les Halles в Париж през 70-те години на миналия век.

От Henderson официално ще кандидатстват за разрешително за реконструкция на пазара пред властите в Лондон до края на февруари. Фирмата обяви намеренията си през октомври. Планът предвижда изграждането на ресторанти на приземния етаж и търговски обекти на мястото на стария пазар, над които ще бъдат разположени шест етажа с офиси.

Лондон има традиция в преустройството на исторически пазари, включително Leadenhall и Covent Garden, които все още са на старите си места и представляват смесица от оригинална архитектура и съвременен дизайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още