IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се кризата в Кипър да удари тежко пазара на имоти

Отливът на капитали от острова ще доведе до 25-30% спад на цените, прогнозира руски строителен предприемач

08:39 | 26.03.13 г. 6
Очаква се кризата в Кипър да удари тежко пазара на имоти

Сътресенията в Кипър може да ударят тежко пазара на имоти на средиземноморския остров, пише онлайн изданието themoscowtimes.com.

Константин Попов, председател на борда на директорите на строителната компания Inkom, съобщи, че руските инвеститори в имоти може да изгубят над 3 млрд. долара, ако ситуацията в страната продължи да се влошава.

“През последните години руснаците бяха най-активните купувачи на имоти на острова”, посочва Попов в коментар, публикуван на сайта за имоти RRE.ru. Според експертни оценки руските инвестиции в недвижими имоти в Кипър за последните 10 години възлизат на над 10 млрд. долара.

Константин Попов прогнозира, че отливът на капитали от острова ще доведе до 25-30% спад на цените на недвижимите имоти дори в най-популярните дестинации – Пафос и Лимасол. В тези райони руснаците се ориентират към вили и градски къщи на цени от около и над 400 хил. долара.

Според данни на московския клон на Sotheby's International Realty руските купувачи на имоти в Кипър са около 5% от всички купувачи на имоти на острова. По-голямата част от тях са от Москва и Санкт Петербург. Около 45% от сделките са с цел инвестиция, а 40% - по семейни причини.

Константин Попов сравнява ситуацията в Кипър с ипотечната криза в Съединените щати през 2008 г. Юлия Титова, ръководител на международната агенция за имоти Rentsale, пък пояснява, че сегашната ситуация се е отразила негативно на репутацията на Кипър като стабилна дестинация за инвестиции. Нейни колеги съобщават, че някои техни клиенти са решили да се откажат от сделка в последния момент.

И други брокери очакват понижение на цените на имотите на острова поне в краткосрочен план. “През следващите три и до шест месеца търсенето ще бъде изключително слабо, така че ще има известно намаляване на цените”, коментира Станислав Зингел, президент на Gordon Rock.

“Ако частичното национализиране на депозитите се окаже достатъчно, за да се подобри ситуацията в кипърската икономика, цените на недвижимите имоти може да се върнат в сегашното си равнище”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Както Кипърския министър на труда казва, това е началото на голяма икономическа криза в Кипър: http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/kipyrskite-banki-ostavat-zatvoreni-i-dnes,148741/. Или иначе казано, ЕС успешно превърна Кипър в бананова република, също като Гърция преди това и България още по-отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
то и статистически е нормално да е така! - щеше да има противоречие ако е обратно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
БАЦЕ
преди 11 години
Някъде ми беше написал , че който има акъл ти разбира - неразбираемото.! Който няма акъл - гледа и се пули ............. Гледам , много са без акъл........се минуси ти бият ...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Накрая да не излезе че "банките" в Кипър са били не банки а пирамиди на руски фараони а ЕЦБ и ЕС нямат нищо общо с тази далавера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
iivanoff
преди 11 години
Ха честито! Това е първия удар с/у обикновенните хорица, дето им "спасиха" геройски спестяванията до 100к, но и го насъскаха да помогнат да изгонят паралиите, като вземат от депозитите над 100к (30+)% за да не вземат малко и от тяхните под 100к ... сега ще им излезе малката разлика на всички общо през... и после ще ги оправят АМА ИСТИНСКИ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
В Кипър се оказа, че пари в банките няма и остават затворени не се знае до кога. Докато си мислеха, че кипърския финансов министър е в Москва да предоговаря заем, явно е бил там по съвсем други причини..."Затворените" банки миналата седмица явно са връщали пари като луди... ...срещу яки комисионни или подарен живот... Руските олигарси се спасиха, да го духат бедните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още