IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бум в продажбите на луксозни имоти в САЩ

С 9% са се покачили продажбите на жилища, струващи поне 1 млн. долара

13:11 | 06.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бум в продажбите на луксозни имоти в САЩ

Дали американският жилищен пазар продължава да се възстановява или не, е все още е тема на дебат, след като непрекъснато излизат противоречиви статистически данни. Едно нещо обаче е сигурно – продажбите на луксозни жилища са във възход, обясняват от Global Property Guide.

Продажбите на жилища, струващи 1 млн. долара или повече, са се покачили с 9% през третото тримесечие на 2014 г., в сравнение със същия период на 2013 г. В същото време като цяло жилищният пазар не отговаря особено добре на бума в икономиката, като продажбите на имоти леко се понижават с 1,2%.

Сделките с къщи за милиони ще продължат да бъдат силни на пазара и в края на 2014 г., обясняват анализаторите. Те съставляват едва 3% от пазара, обаче ще имат ограничено въздействие върху общия ръст на продажбите през 2015 г., сочи проучване на експертите по недвижими имоти Redfin.

Според изследването милионерите ще продължат да купуват къщи, смятани за луксозни, в повечето части на САЩ. Но има и места, където за милион долара не може да се купи нищо повече от един средностатистически дом, допълват от Redfin.

Така например няколко скъпи градове в Калифорния са били на топ места в списъка с продажби на къщи за милиони през третото тримесечие на годината. Други градове, смятани за по-достъпни откъм цени на луксозните жилища, също са били в списъка с желани обекти. Такива са Чикаго и Хюстън, сочат данните.

Бумът на фондовите пазари и процъфтяващата IT индустрия са някои от причините за скока в продажбите на скъпи жилища. В момента на пазара основно се продават къщи или апартаменти, струващи по-малко от 250 000 долара, сочат данните на Националната асоциация на брокерите на имоти в САЩ, като този пазар остава слаб.

Повече от 60% от жилищата, продадени през ноември, са стрували по-малко от 250 хил. долара, а покупките на подобни имоти спадат в последните 12 месеца, допълват брокерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
След всяко "Бум" следват пушеци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още