IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви имоти търсят руските купувачи у нас?

Най-многобройни са купувачите от Москва и Киев, насочват се главно към луксозни имоти по северното Черноморие

08:20 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Какви имоти търсят руските купувачи у нас?

След настъпването на кризата и на нашия пазар на имоти и след оттеглянето на британските и ирландските купувачи, които бяха главната движеща сила в периода преди кризата, руснаците днес представляват най-голямата група купувачи в българските ваканционни курорти. Специалисти казват, че в последно време се наблюдава оживление на пазара на имоти в някои региони в страната, като интересът от страна на руските инвеститори и купувачи остава стабилен.

Те обаче имат специфични изисквания относно имотите, в които инвестират.

По време на пресконференция вчера Веселина Иванова, собственик на варненската агенция за имоти Five Star Investments Ltd, която работи предимно с т. нар. „руски купувачи“, каза, че най-многобройните купувачи са от Москва и Киев. В по-малка степен има интерес и от страна на такива от други държави от ОНД като Беларус.

Тези купувачи проявяват интерес главно към луксозни имоти в северното Черноморие. Тя каза, че по южното Черноморие повечето имоти са в по-долния ценови сегмент, като има дори такива с цени от 19 хил. евро за апартамент.

Много малко интерес има към имоти на цени между 40 и 60 хил. евро, каза тя. Вниманието на купувачите от бившия Съветски съюз е насочено главно към луксозни имоти, в повечето случаи на брега на морето, на цени над 250 хил. евро. За момента малко от тях се интересуват от инвестиции в планинските курорти.

Те проявяват интерес и към терени, върху които да изградят свои проекти, както и към офис площи. Тя уточни, че има сключени сделки за офиси на цени от между 2500 и 3000 евро на кв. м. Наред с това руските купувачи се интересуват и от придобиването на готов бизнес у нас, който работи и генерира печалба.

Към момента една от главните пречки за разширяването на пазара от Русия и бившите съветски републики е затрудненият визов режим между България и тези страни, каза тя. Наред с таксата, която се плаща, цялата процедура е тежка и продължителна и зависи от посреднически агенции.

Това е главната причина някои от тези купувачи да предпочитат да инвестират на пазара на имоти в Турция, смята тя.

Турският пазар не е нито по-добър от нашия, нито страната е по-близка в културно и историческо отношение до руснаците, коментира Иванова. Въпреки това визовият режим там е много облекчен, като визата се купува на турската границата.

Наред с това за повече от пет години, откакто руските купувачи са по-активни на нашия пазар, извън сезона няма директни полети Москва-Варна и Москва-Бургас. Руските купувачи се затрудняват да пътуват до София или до друг европейски град, а след това с втори полет до Черноморието.

Относно пазара на ваканционни имоти като цяло Валентин Съйков, член на управителния Съвет на FIABCI BULGARIA и собственик на „Имоти” ООД, каза, че част от съществените проблеми се крият в това, че туристическият продукт на България не е изцяло развит. Според него страната ни все още не е достигнала своя потенциал за привличане на чуждестранни туристи. Много от визовите процедури трябва да се подобрят, обслужването в много от курортите и отделните хотели не е на необходимото качество, за много от проектите няма изградена инфраструктура и др.

Още от пресконференцията:
Инвеститори търсят апартаменти "на едро" за 20% от цените преди кризата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още