IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем години след 11.09.2001 – въпросът остава: Какво ще има на Кота Нула?

Все още не е ясно дали грандиозните планове за строеж на мястото на Кулите Близнаци ще се осъществят

11:03 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Осем години след 11.09.2001 – въпросът остава: Какво ще има на Кота Нула?

На мястото на разрушения Световен търговски център в Ню Йорк бе планирано в началото на следващото десетилетие да изникнат пет небостъргача. Сред тях трябваше да бъде най-високата сграда в града, който стана жертва на атентатите от 11 септември 2001 г.

Те трябваше да ограждат масивен мемориален парк, театър и транспортна станция с вдигнати нагоре криле – един от многото символи на непримиримост към терористите, които разрушиха разположения върху близо 65 хил. кв. метра център за по-малко от два часа.

Към настоящия момент многоетажният лабиринт от бетон и стомана, който на входа наподобява подземен град – впечатляващ проект, представен преди шест и половина години, все още не е материализиран.

И докато считаните за най-емблематични парчета от пъзела на Кота Нула, както е известно мястото, придобиват форма, става все по-ясно, че грандиозният проект ще отнеме десетилетия, за да бъде изграден изцяло. Ако изобщо някога бъде, коментира AP.

При надзъртане през оградата в североизточния ъгъл на строеж - място, запазено за изграждането на небостъргач, чието финансиране в момента е отнесено в арбитражния съд, чувствата са смесени.

Неговата история е „прекалено тъжна, за да се мисли за някакъв прогрес“, споделя 48-годишният застрахователен агент Вики Купър. „Но аз съм изненадан – мислех, че поне нещо е построено там“, казва още той.

Кога ще се случи това? На осмата годишнина от атентатите няма никаква сигурна и обявена дата за тази или за другите две планирани офис-кули в източната част на проекта. От тях едва една е в процес на строеж.

Предприемачът Лари Силвърстейн се е обърнал към арбитраж, за да предоговаря условията си на работа с местната власт след месеци на безплодни разговори. Анализ, изготвен за пристанищните власти на Ню Йорк и Ню Джърси тази пролет, показва, че вероятно няма да има пазар за третата кула на Силвърстейн преди 2030 година.

Петата кула в спираловидния проект рядко изобщо се обсъжда като осъществима. Мястото, запазено за нея, все още е покрито с останки от рухналите небостъргачи, които са замърсени с токсични остатъци от атаките. Разчистването на терена се забави значително, след като през 2007 година взрив уби двама пожарникари.

Все още няма приключен дизайн или осигурени средства, а и има малък обществен натиск за изграждането на център на изкуствата.

Проучване от миналия месец показа, че повече от половината жители на Ню Йорк смятат, че изграждането на комплекса върви зле. Повече от 60 на сто изобщо не вярват, че обявените като високоприоритетни проекти – високата 540 метра Кула на свободата (Freedom Tower) и Мемориала за 11 септември, ще бъдат построени в обявените срокове.

Съмненията в осъществяването на проекта не изненадват изпълнителния директор на пристанищните власти Крис Уорд.

„Единственият начин да се излекува този скептицизъм е да се направи точно това, което правим сега“, обяви той тази седмица, когато 1000 работници са били изпратени да се трудят на обекта.

Основите на Freedom Tower вече са малко над нивото на земята. Работа е започнала и по една от кулите на Силвърстейн, продължават да се изграждат и подземните елементи на струващия 3,2 млрд. долара транспортен център. Дейности се извършват и по строежа на Мемориалния парк.

„Това не е застой. Това е прераждане“, обявява Уорд.

Заради различните политически спорове, инженерни трудности и рецесията датите за завършване на обектите се отлагат, а прогнозираните разходи набъбват с милиарди долари спрямо първоначалните очаквания.

Новите прогнози са, че Кулата на свободата, Мемориала и транспортния център ще бъдат открити между 2011 и 2014 година.

Четирите планирани офис-кули – три от които са на Силвърстейн, ще бъдат изградени, когато икономическата обстановка позволи това.

Обяснението за отлаганията и това, че се изчаква със строежа, може да се илюстрира с думите на говорителя на местния парламент: „Преди осем години обявихме, че ще построим наново нещо по-голямо и по-добро откогато и да било. Ако не успеем в това, ще изпратим ужасно послание“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още