IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малдивите с нова стратегия срещу климатичните промени – плаващи острови

Правителството на островната държава и холандската група Dutch Docklands/Dutch Watervalley са подписали наскоро споразумение за изграждането на няколко плаващи съоръжения

16:30 | 16.03.10 г.
Малдивите с нова стратегия срещу климатичните промени – плаващи острови

Малката островна държава Малдиви е под сериозна заплаха да бъде залята заради повишаващото се морско равнище в резултат на климатичните промени. Нито една част от общо 1200 острова, които влизат в състава й, не е по-висока от 6 фута (около 1,8 м) над морското равнище.

Поради тази причина малдивското правителство прави всичко възможно, за да се бори срещу климатичните промени. Цялата страна вече е въглеродно неутрална, всички деца минават специално обучение за опазване на околната среда и трескаво се строят предпазни стени около всеки остров. Освен това правителството купува земя в съседни държави, където да се оттегли, когато Малдивите изчезнат и обяви, че ще създаде нов екологичен данък за туристите.

Сега става известна нова стратегия на малдивците за борба с повишаващото се морско равнище – създаване на мини плаващи острови.

Малдивското правителство и холандската група Dutch Docklands/Dutch Watervalley са подписали наскоро споразумение за изграждането на няколко плаващи съоръжения за островите, включително конгресен център и голф игрища. Предвижда се мини градовете да имат звездовидна форма и вътрешни пространства под зелени тераси, пише специализираното издание Inhabitat. Проектът е дело на Waterstudio.NL.

Въпреки че подробности около новите плаващи острови все още не са известни, Dutch Docklands са известни с водни проекти, при които използват методи и процеси с ограничено влияние върху подводния живот, допълва изданието.

Малдивите планират да потърсят помощта на Dutch Docklands и за развитието на плаващи жилищни единици в бъдеще, е станало ясно още по време на церемонията по подписването на споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още