IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите у нас привличат и руските пенсионери

Българският пазар на имоти е загубил над 4% от руските си клиенти през първото тримесечие

08:12 | 15.04.10 г.
Имотите у нас привличат и руските пенсионери

България оглавява поредната класация на най-предпочитаните дестинации от руснаци за покупка на имот в чужбина. Страната ни е основният избор на руските купувачи през първото тримесечие, изпреварвайки страни с по-топъл климат като Испания и Италия, благодарение на ниски цени и агресивен маркетинг на имотите, посочват от руската агенция за имоти DOKI в свой доклад.

Това е титла, която България държи вече три години. Но докато преди беше предпочитана от руснаци на средна възраст, търсещи ваканционни имоти, страната днес започва да привлича пенсионери, които търсят евтино място, където да живеят далече от студените руски зими, пише The Moscow Times.

Агресивният маркетинг на български имоти и относително евтините жилища правят страната изключително популярна в Русия, обяснява Александър Пипин, директор на анализаторския център GdeEtotDom.ru и сътрудник за изготвянето на доклада.

„Възможно е да се купи добър имот по руските стандарти за 30 хил. евро там“, казва той.

Средната сделка на руски купувачи с имот в България през първото тримесечие е за 39 хил. евро, което е спад от 7% спрямо миналата година. Жилищните цени у нас са се понижили с 4,6% през първите три месеца на 2010 г. и с над 28% от началото на икономическата криза, отчита още докладът.

Падащите цени на имотите са добре дошли за руснаците, които идват в страната с ограничени бюджети. Средният руски клиент планира да похарчи около 20 хил. евро, казва пред руското издание Станислав Рижов от варненската агенция за имоти My BG Agent.

Повечето руснаци, които купуват имоти в България, са на възраст между 30 и 40 години и посещават страната с ваканционна цел за няколко седмици всяка година. Много от тях отдават под наем имотите си през останалата част от годината, допълва той.

Въпреки ниските цени в България много от типичните руски купувачи започват да търсят имоти на други места. Според доклада българският пазар на имоти е загубил над 4% от руските си клиенти през първото тримесечие.

Българските брокери обаче залагат надежди на нов тип клиенти, който е започнал да се появява на пазара в края на миналата година. Новите купувачи са пенсионери, които купуват жилища в България за постоянно жилище, защото бягат от руските зими, обяснява Рижов.

Въпреки това тези, които търсят добри сделки в България, трябва да ги проверяват внимателно преди това, пише още в статията.

Много руски клиенти, които не познават достатъчно добре България, решават да купят имот на базата на информация от брокери на имоти, които предоставят подвеждаща информация за условията на сделката, казва Пипин.

Хора, които живеят в имотите само по две седмици на година, се налага да плащат високи комунални такси, по-високи от тези в Москва, за цялата година. Ако пък по-късно решат да продадат жилището си, може да срещнат трудности при намирането на купувач, се пояснява в статията.

На второ място в доклада е Испания, където е насочено търсенето в по-високия ценови клас. Сделки с руснаци в страната са били сключвани за средно 149 хил. евро през първото тримесечие, което е спад от 16% спрямо година по-рано, според DOKI.

Италия изнедващо заема третото място. Въпреки че исторически погледнато страната не е сред топ дестинациите за руските купувачи на имоти зад граница, тя е започнала да търси нови клиенти в Русия, след като западноевропейците са спрели да купуват жилища там заради кризата, обяснява Пипин. Средният имот, купен от руснаци в Италия през тримесечието, е за 116 хил. евро.

Други популярни дестинации за ваканционни имоти сред руските купувачи са Турция, САЩ, Израел, Чехия, ОАЕ и Кипър.

Още по темата:

България фаворит на руските купувачи на имоти зад граница вече 19 месеца

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още