IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10% ръст на офертите за публични продажба на имоти от началото на годината

Повече от два пъти са се увеличили реализираните продажби през 2009 г.

09:39 | 20.05.10 г.
10% ръст на офертите за публични продажба на имоти от началото на годината

От началото на годината досега офертите за продажба на имоти през частни съдебни изпълнители са нараснали с 10% на годишна база, като тенденцията на ръст се очаква да се запази до края на годината, коментира пред Investor.bg Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители в България.

Дичев не се ангажира с прогнози за пик на предлагането, но посочи, че продажби на имоти за удовлетворяване на вземания е имало преди и ще има и след кризата. Според него необходимостта от този пазар възниква по правило в гражданския оборот на всяка страна. Във всеки един момент длъжникът може да изпадне в затруднение, като никога не може да се изключи и фактора недобросъвестност.

Ръстът в офертите през последните месеци е съпроводен и от повишен интерес от страна на купувачите, показват наблюдения на Дичев. Все още обаче не може да се даде точен брой на реализираните продажби от началото на годината, тъй като тази информация се извлича за шестмесечие. Последните данни показват повече от двоен ръст в броя на продажбите за 2009 г. (2500) спрямо 2008 г. (1200). Според него това се дължи основно на стартирането на онлайн регистъра на публичните продажби.

Цените на имоти, обявени за публична продан, по правило са по-ниски от пазарните, обяснява Дичев. Първоначалната офертна цена се равнява на 75% от пазарната стойност на имота, но при липса на наддаващи или отказ от покупка, имотът се предлага наново с 20% отстъпка от цената при първия търг. Има случаи, в които кредиторите държат началната цена да покрива размера на кредита и затова тя може да се окаже по-висока от пазарната в момента.

Разноските при принудителното изпълнение и продажбата по принцип са за сметка на длъжника. Таксата, която се събира от съдебните изпълнители за изпълнение на парично вземане, се определя върху събраната сума и е регламентирана от тарифа на Министерския съвет. При недвижимите имоти от купувача се плаща само такса за постановление за възлагане, която замества нотариалната такса и е 1,5% от стойността на имота, но не повече от 3 хил. лева.

Според миналогодишните данни кредиторите, които най-често се обръщат към частни съдебни изпълнители за събиране на вземанията си, са физически лица. На второ място са банките, които формират една трета от клиентелата на членовете на камарата, а юридическите лица (или бизнеса) заемат дял от 20%, казва Дичев.

Новото, върху което работи камарата в момента, е създаване на общ регистър на длъжниците в цялата страна, който се очаква да пуснат в действие през октомври. По думите на Дичев този регистър няма да е публичен, заради съображения за сигурност на личните данни, като информация от него ще може да се извлича само от титуляра. Например при сключване на договор между две страни, едната може да поиска от другата представяне на удостоверение за наличие или липса на изпълнителни дела. Тогава контрагентът, срещу когото е отправено изискването, може да отиде при частен съдебен изпълнител и да си издаде това удостоверение.

Дичев поясни, че преди са се искали удостоверения за наличие или липса на изпълнителни дела от съответната служба към районните съдилища, но тя дава информация само за делата при държавните съдебни изпълнители и то само за съответния район. Чрез новия регистър ще се избегне възможността пет съдебни изпълнители да разследват един и същи длъжник, без да знаят за заведените дела срещу него в другите райони, дава за пример той.

Следващата полза от регистъра, според Дичев, ще бъде насочена към бизнеса. Посредством списъка компаниите ще могат да получат информация за партньорите си, за тяхното икономическо състояние и добросъвестност при погасяване на задължения.

Според Дичев моделът на частното съдебно изпълнение е по-ефективен от този на държавното съдебно изпълнение. От една страна, частните съдебни изпълнители сами организират цялата си дейност и контролът се упражнява пряко от тях. Освен това за разлика от държавните съдебни изпълнители, които са на заплата, възнаграждението на частните се определя от това дали е удовлетворен кредитора.

Още по темата:

Как да си купим имот от атрактивните предложения за публични продажби?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още