IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът убива вашите инвестиции

Или високата цена, която плащате за това, че се страхувате от фондовите пазари

18:40 | 08.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Заблуждавате себе си, когато следвате sтратегия, за която считате, че не е губеща, дори и когато ви държи стабилни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заблуждавате себе си, когато следвате sтратегия, за която считате, че не е губеща, дори и когато ви държи стабилни. Снимка: Ройтерс

Уейн Грецки – най-великият хокеен играч на всички времена – казва, че „изпускате 100% от шансовете, ако не се възползвате от тях“. На леда обаче той признава, че не е особено рисков играч - „Стоя на страна от нещата, за които не знам нищо“.

Резултатите от две анкети, публикувани тази седмица, показват, че повечето инвеститори биха се придържали към второто твърдение на Грецки. Много от тях все още се страхуват от фондовите пазари – страх, създаден по време на финансовата криза, разразила се преди пет години. А тези инвеститори може и да не са се възползвали от създалите се възможности. Като резултат те пропуснаха не само подема през последните няколко години, но и шанса да се подготвят по-добре за това, което следва от тук нататък.

Тази седмица BlackRock публикува резултатите от своето първо проучване – т.нар. Global Investor Pulse Survey. То показва, че, докато умерените ръстове изведоха някои фондови борси до рекордни върхове, „повечето хора не са готови да поемат по-големи рискове в замяна на по-висока възвръщаемост“. В анкетата участваха повече от 17 500 инвеститори (включително и 4000 американци) с различни нива на реализирани печалби.

Според проучването в САЩ 48% от инвестиционните активи се държат в пари, само 18% в акции и 7% в облигации, разглежда изследването колумнистът на MarketWatch Чък Джафе.

Това е ултраконсервативно. Както една стара сентенция гласи, един инвеститор трябва да вземе своята възраст, да я извади от 100 и полученото да използва като приблизителна мярка за това какъв дял от неговия портфейл трябва да бъдат ценните книжа.

Между другото годишното изследване на Investment Company Institute за американските домакинства разкрива, че дори и хората, които инвестират във взаимни фондове, сега са по-малко склонни да поемат инвестиционен риск в сравнение с желанието им преди финансовата криза.

Ако инвеститорите някога са искали или са се нуждаели от доказателство, че Wall Street катери своеобразна стена на безпокойство, то те го получиха през последните пет години. То се подсили през последните шест месеца, след като всичко от широко обсъжданата политика на Федералния резерв на САЩ до международните проблеми като тези в Сирия до блокирането на правителството и други теми, появили се като горещи заглавия, придадоха усещането, че можем да станем свидетели на имплозия на пазара във всяка една минута.

И сега, ако не сте следели емисиите новини преди шест месеца, ако започнете сега, най-вероятно ще бъдете щастливи от размера, с който е нараснал вашия портфейл, но с блажено неведение за всекидневните бедствия, които не сте видели.

Това не е в подкрепа на израза „Don’t worry, be happy.“

Това е призив да се разбере рискът.

Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Ето, това определено е доста по-добре, отколкото полицейските коли в САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още