IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Хълбърт: Не се влюбвайте в акциите си

Не забравяйте внимателния анализ не само какво купувате, но и кога да продавате, съветва издателят на Hulbert Financial Digest

10:41 | 15.02.14 г. 2
Марк Хълбърт: Не се влюбвайте в акциите си

Инвеститорите прекарват много повече време в издирване на акции, които да купуват, вместо да мислят какво да продадат, пише в свой коментар за Market Watch издателят на Hulbert Financial Digest Марк Хълбърт.

Според него това води до потенциални загуби, особен на бичи пазари.

„Трябва внимателно да анализирате вашите инвестиционни портфейли, за да прецените кои позиции трябва да продадете”, коментира експертът и съветва инвеститорите, които са взели решение за покупка на акции, когато съотношението на цена/приходи е било под пазарните очаквания, да продават в момента, когато то е над очакванията.

Много често обаче акциите се продават само в моменти, когато инвеститорите имат нужда от средства, често за покупка на други позициите и не обръщат внимание на потенциала им. 

Не само частните инвеститори обаче не са склонни да продават акциите си – същото важи и за анализатори на Wall Street. В момента само за 25 акции в S&P 1500 са получили консенсус на мнението на анализатори, че сега е времето за продажбата. 2/3 пък попадат от категория”купувай” в „надценени”.

Експертите препоръчват още съветите на анализаторите да не се следват сляпо, припомняйки редица спадове на пазарите в миналото, пише още Market Watch.

Един от индикаторите обаче може да бъде поведението на трейдърите, които залагат срещу акции, за които смята, че цената им ще пада. Тези търговци разчитат на т. нар. „къси продажби”, продаващи акциите си в момента, в който очакват падането на цената, а после се надяват да си възстановят позициите на по-ниска цена.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
орк
преди 10 години
поредния фен на поведенческите анализи... ако поведението на брокерите критерии означава копиране на едни и същи стратегии и т.нар, стадно поведение което помага основно на същите тези брокери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
LuckyYou
преди 10 години
На пръв поглед неврачна, но в същото време статия, която трябва да се прочете, разбере и да се действа спрямо съвета в нея! Есенция. Важна статия, не просто шум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още