IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7% от непълнолетните в училищна възраст: Без достъп до образование

40% от най-бедните страни не са подкрепили бедни и особено уязвими ученици по време на пандемията, уточнява ООН

14:17 | 23.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/ALEX PLAVEVSKI</em></p>

Снимка: EPA/ALEX PLAVEVSKI

Над 250 млн. деца по света нямат достъп до образование. Коронакризата задълбочава тенденцията, посочва Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) в заключение от настоящия си Световен доклад за образованието, цитиран от Der Spiegel и Bloomberg TV Bulgaria.

Според доклада 40% от най-бедните страни не са подкрепили бедни и особено уязвими ученици по време на пандемията. Като цяло над 90% от всички учащи по света са засегнати от затварянето на училищата.

Още преди пандемията неравенствата в областта са били масово разпространени, сочи проучването на ЮНЕСКО. Изследването, озаглавено „Приобщаване и образование“, се базира на данни, според които още през 2018 г. 260 милиона деца и юноши по света изобщо нямат достъп до образование, което съответства на около 17% от всички непълнолетни в училищна възраст.

Опитът показва, че "кризите в здравеопазването могат да засегнат мнозина", подчертава генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. Това според нея важи особено за "най-бедните момичета, много от които може никога да не се върнат в училище".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още