IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво има в инвестиционния портфейл на Обама?

Американският президент не инвестира в отделни компании, за да няма конфликт на интереси

07:20 | 01.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Какво има в инвестиционния портфейл на Обама?

На 19-ти май Белият дом публикува отчетите за финансовото състояние на семейството на американския президент Барак Обама за 2010 г.. Може да си мислите, че като президент на САЩ, с най-огромните финансови капацитети на свое разположение, Обама може да взима първокласни инвестиционни решения.

На практика обаче нещата не стоят така. За да избегне конфликт на интереси, президентът трябва да забрави за повечето привлекателни инвестиционни възможности. Въпреки това някои от инвестиционните избори на Обама могат да са добър пример за нашите собствени инвестиционни решения, пише Financial Edge.

Семейството на Обама разполага с около 500 хил. долара в банкови депозити. (При обявяване на финансовото състояние на президента не се посочват точни суми, а само горна и долна граница на съответния актив). Въпреки че правилата за президента са различни, ако той взимаше същите инвестиционни решения, както обикновените хора, 500 хил. долара в банкови депозити не биха били особено удачна инвестиция.

Ако разполагате с голяма сума в банков депозит, по добре потърсете съвета на инвестиционен посредник. Дори ако разполагате с 500 хил. долара, при настоящите лихвени проценти в САЩ, те ще ви носят печалба от най-много 5000 долара.

Лихва от 1% дори не покрива инфлацията. Въпреки че Обама трябва да остави тези пари в банката, вие не сте длъжни да го правите. Ако разполагате с някаква сума (да кажем над 5000 долара) в банкова сметка, замислете се за други опции. Взаимните фондове, облигациите, индекс фондовете са все великолепни решения.

Vanguard 500 Index Fund

Според отчетите на президента Обама той разполага с между 50 хил. и 100 хил. долара във Vanguard 500 Index Fund, взаимен фонд за пенсионно осигуряване, който инвестира в 500 от най-големите американски компании.

Само през последните две години този фонд е прибавил забележителните 52% към стойността си. Резултатът не е лош, но трябва ли обикновените американци да последват примера на президента си? Предимството на фонда е, че предлага лесен и евтин начин за експозиция към щатски фондов пазар. Рисковете се крият в общата пазарна волатилност.

Семейство Обама разполагат със значителни спестявания, но все още влага значителни финансови ресурси за пенсионно осигуряване. Това е пример, който всички американци трябва да последват.

Щатски държавни ценни книжа

Това е най-големият клас активи на президентското семейство. Обама е инвестирал над 1 млн. долара в щатски дълг. Така че трябва ли щатските облигации да са основна част от вашия инвестиционен портфейл? По скоро не. При лихви от около 0.5%, съществуват много други инвестиционни опции.

Какво да кажем за закупуването на акции на компания, която предлага стабилни дивиденти? Компания като  AT&T с дивидентна доходност от 5,5% може да е опция, която финансовите съветници биха препоръчали. Разбира се, има и много други подобни компании. Въпреки това да инвестирате в акции е сравнително по-рискован избор и не е препоръчителен за всички.

Съществуват много причини за това, Обама да държи толкова много пари в щатски облигации, но повечето от тях не са приложими за обикновените американци. Освен ако не сте американският президент, вие вероятно няма да се притеснявате за това да намерите най-добрия инвестиционен инструмент, за да избегнете конфликта на интереси с многобройните правителствени агенции и десетките хиляди бизнеси.

Сметка 529

Във финансовите отчети на Обама има и серия от така наречените сметки 529. Сметка 529 е инвестиционен план, специално разработен за финансиране на образованието на деца. Обама има две дъщери, които най-вероятно посещават частни, скъпо платени училища, така че семейството влага значителни средства в тези фондове. Уместно ли е обаче, подобно решение за обикновените американци?

Определено. Според статистическите данни от 2011 г. студентите с 4-годишна бакалавърска степен ще завършват колеж със среден дълг от 27 204 хил. долара, в сравнение с едва 9 300 долара преди 10 години. При сегашната висока безработица и стагнацията на доходите, да се помогне на детето дете да завърши колеж, без да натрупа значителни дългове, трябва да бъде първостепенен приоритет. В случая е добре примерът на американския президент да бъде последван.

Докато повечето държавни чиновници в САЩ влагат парите си в тръстови фондове, където нямат лесен достъп или контрол върху средствата си, Обама предпочита абсолютната прозрачност.

Американският президент не инвестира в отделни компании, което би предизвикало конфликт на интереси, а във федерален дълг и диверсифицирани фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още