IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на страха VIX е все по-желан за хеджиране

Волатилният измерител набира все по-голяма популярност в сравнение със златото

13:40 | 17.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индексът на страха VIX е все по-желан за хеджиране

Статутът на златото като безопасно убежище ерозира, отбелязват все повече анализатори. По думите им волатилните индекси, като VIX, се превръщат във все по-предпочитан метод за хеджиране на риска.

Като традиционно безопасно убежище, златото обикновено поскъпва във времена на повишен икономически риск. Въпреки това в последните години движението на цената на жълтия метал обърква много анализатори. В продължение на 16-дневния блокаж на щатската администрация, например, стойността на актива падна с 3,35%, отбелязва CNBC.

"Тъй като светът става все по-виртуален, стойността на физическа стока като средство за съхранение или хеджиране срещу сътресенията пада", смята каза Скот Нейшънс, президент и главен изпълнителен директор на NationsShares.

"Тук в САЩ, волатилните индекси, като VIX, са наистина това, което хората търсят, ако предвиждат някакъв тип "опустошителна търговия", добави Нейшънс.

Индексът VIX на Чигагската борса за опции, известен като Индекс на страха, отчита очакванията на инвеститорите за нестабилността на фондовия пазар през следващите 30 дни. Пазарните участници поглеждат към VIX, когато очакват период от краткосрочни колебания. Измерителят, който има обратна корелация с S&P 500, често се разглежда като ефективен хедж срещу падащите цени на акциите на Wall Street.

На 8 октомври VIX нарасна от 13 пункта до близо 21 пункта заради усилващата се угроза от изпадане в дефолт на САЩ. Измерителят все пак остана далеч от нивата от последната драма с тавана на дълга от август 2011 г., когато достигна 43 пункта и върха от 2008 г., когато удари 60 пункта. В четвъртък VIX отстъпи отново до 14,71 пункта, след като новината за постигнато споразумение във Вашингтон предотврати несъстоятелността на САЩ.

Според Нейшънс скорошното нарастване на индикатора показва колко мнго инвеститори започват да поглеждат към този тип финансови инструменти с цел хеджиране.

"На 8 октомври бяха изтъргувани 1,78 млн. VIX опции. В сряда пък бяха изтъргувани 1,24 млн. VIX опции в сравнение с 30-дневната средна стойност от 600 000", отбеляза експертът.

Въпреки че политическата криза във Вашингтон привидно за момента затихна, доверито на инвеститорите в златото неочаквано нарасна. Ценният метал поскъпна над границата от 1 300 долара за тройунция в четвъртък.

Контрактите върху суровината с доставка през декември поскъпват с 2,09% до 1 309,10 долара за тройунция. Растеж на цената се наблюдава и при среброто, като металът добавя 2,14 на сто до 21,822 долара за тройунция.

Златото се насочва към първата си годишна загуба от 2000 г. насам. Скъпоценният метал губи около 24% от стойността си от началото на настоящата година, след като бе подложен на значителен натиск на фона на сигналите в последните месеци от страна на Федералния резерв.

Централната банка обяви неколкократно плановете си да свие мащабните стимули за икономиката. Нещо, което обаче за момента не се случва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
Ами той виртуалния свят е възможно най-луксозен, най-модерен и най-уязвим, въздух под налягане-поредния БАЛОН. Това че едни нищо не значещи, без всякаква реална стойност хартийки "щели"(ама на да ли) да спрат да ги печатат и така да станели дефицитни...на кого му пука за тонове виртуална шума дето не става и за огрев понеже е именно виртуална????...Ако си жаден и гледаш реклама за бистра изворна вода, това изобщо не ти помага нали, дори напротив, започват халюцинаций преди агонията....скоро ще се завърнем в реалния свят...неизбежно е ...но ще бъде много болезнено...човек се ражда с болка и с нея си отива. А илюзийте на новия виртуален свят са най-сладникави и от тях най-много ще боли. Малко ще са тези които ще я преживеят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
mos70
преди 10 години
"Тъй като светът става все по-виртуален, стойността на физическа стока като средство за съхранение или хеджиране срещу сътресенията пада", смята каза Скот Нейшънс, президент и главен изпълнителен директор на NationsShares.=======================Ха ха ха! Аз какво говоря от една година, ве! Този Скот, май ме е чел тук във форума! :))Ше ми кацнете всички на теорията за "луксозната стока"....така ми се струва май! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още