IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната продължава да се увеличава

Евростат потвърди, че поскъпването на живота през май на годишна база е 1,6 на сто

13:04 | 16.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в еврозоната продължава да се увеличава

Инфлацията в еврозоната продължава постепенно да се увеличава и през май стойността й на годишна база е 1,6 на сто. Месец по-рано Евростат отчете поскъпване на живота от 1,5 на сто, припомня Ройтерс.

Ръст на потребителските цени от 1,6 на сто се доближава до считаните от Европейската централна банка за подходящи нива на инфлацията стойности от около 2 на сто. Все още обаче е рано за достигането на този таргет и следователно за затягане на монетарната политика, смятат анализатори.

Основният индекс на потребителските цени, който не включва волатилни стокови групи като енергийни ресурси и храни, е 0,1 на сто на месечна и 0,9 на сто на годишна база, което пък е съвсем далеч от таргетите на ЕЦБ.

Днес стана ясно още, че през първото тримесечие на годината разходите за труд, коригирани с броя почивни дни, се е увеличил с 2,1 на сто на годишна база. Това е ускоряване на темпа на растеж от 1,7 на сто, измерен през предходното тримесечие.

Това е довело до ръст на заплатите от 2 на сто на годишна база, показват данните на Евростат.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още