IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвата на Острова остава ниска въпреки високата инфлация

Размерът на програмата за изкупуване на ценни книжа се запазва на 200 млрд. паунда и през юли

14:43 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата на Острова остава ниска въпреки високата инфлация

Английската централна банка (АЦБ) запази основния лихвен процент в страната на рекордно ниското му ниво от 0,5 на сто и през юли заради нестабилното състояние на икономиката, високата безработица и ограниченото кредитиране в страната.

Решението бе очаквано от пазарните анализатори, въпреки че годишната инфлация във Великобритания надхвърли тавана от 3% през април и остана над това ниво и през май.

Размерът на програмата за изкупуване на държавни ценни книжа (ДЦК) се запазва на 200 млрд. паунда и през юли. Тя стартира през март 2009 г. с първоначален капитал от 75 млрд. паунда, който в последствие бе увеличен до 200 млрд. паунда заради тежката рецесия във Великобритания.

Чрез покупките на ДЦК централната банка влива допълнително пари в банковата система на страната, от където те би трябвало да навлязат в икономиката под формата на кредити за бизнес и потребителите.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания нарасна с 0,3% на тримесечна база в рамките на първите три месеца на тази година, след като се повиши с 0,2% през последното тримесечие на 2009 г. Тогава страната излезе от най-продължителната си и тежка рецесия за последните 50 години, която продължи година и половина.

Инфлацията в страната възлезе на 3,4% на годишна база през май, което е доста над целевото ниво от 2 на сто, поставено от АЦБ.

Към 14:40 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,5135 долара, като лирата отстъпва с 0,3 на сто. От началото на тази година британската валута е поевтиняла с близо 6% срещу долара, но е поскъпнала с 6,5% срещу еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още