IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: ЕЦБ няма да компенсира държавната безотговорност

Президентът на ЕЦБ повтори призива си за "квантов скок" в икономическото управление на еврозоната

15:41 | 07.01.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Трише: ЕЦБ няма да компенсира държавната безотговорност

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише засили натиска върху страните от еврозоната, посочвайки в изявление днес, че ЕЦБ няма да компенсира всички "безотговорни" действия на техните правителства. 

„Европейските правителства трябва да изпълняват напълно задълженията си“, заяви Трише по време на събитие, организирано от Християндемократическия съюз в Германия, предава Wall Street Journal.

Правителствата трябва да прилагат стриктно националните програми за преструктурирането на своите бюджетни дефицити и да засилят значително общите усилия за по-добро управление на еврозоната, смята Трише.

„С отговорностите на паричната политика не може да се компенсира безотговорното държавно управление", каза още ръководителят на ЕЦБ.

Той повтори призивите си за "квантов скок" в икономическото управление на еврозоната и призова за по-бързо намаляване на прекомерните бюджетни дефицити и държавни дългове.

„Европа не може да си позволи да почива по средата на пътя, трябва да бъдем по-амбициозни", прикани президентът на ЕЦБ, чийто мандат изтича през октомври тази година.

Според него предложенията за промяна в управлението на ЕС, дискутирани досега в Брюксел, не са достатъчно сериозни от гледна точка на ЕЦБ.

Трише не загатна по никакъв начин за промяна в политиката на ЕЦБ за изкупуване на държавни ценни книжа (ДЦК) на страните от еврозоната.

„Програмата е текуща, няма нищо ново по въпроса“, посочи Трише.

ЕЦБ е купила държавни облигации на страните от еврозоната за близо 74 млрд. евро от началото на програмата за намеса на проблемните сегменти на пазарите на държавни облигации.

Сумата възлиза на повече от 10% от общите държавни дългове на Гърция, Ирландия и Португалия - трите страни от еврозоната, над които натискът на финансовите пазари е най-голям.

Жан-Клод Трише предупреди още, че няма да допусне изкупуването на ДЦК да се превърне в механизъм за спасяване на правителствата, които са заемали твърде много. Мерките са временни и имат за цел да гарантират, че банките в еврозоната ще продължат да отпускат кредити на домакинствата и бизнеса при условия, които ЕЦБ счита за нормални.

Без намесата на ЕЦБ лихвените проценти по някои държавни облигации в еврозоната биха се повишили прекомерно, което ще оскъпи финансирането на банките, материализирайки се в по-високи лихвени проценти по заемите за бизнеса и потребителите.

Жан-Клод Трише отхвърли страховете от бързо ускоряваща се инфлация в еврозоната, след като темповете на ръст на цените на потребителските стоки надминаха тавана от 2% на годишна база на ЕЦБ за първи път през последните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 13 години
Точно така е ! В крайна сметка това, което прави ЕЦБ е същото, което прави и ФЕД - изкупува облигации. Това е вливане на ликвидност - точка!! Нека се разберем - падането на курса на еврото изобщо не значи несигурност и нестабилност. Форексът си е форекс и ако фундаментите показват необходимост от сваляне на курса на валутата - so be it !! Правят го всички - Китай държи юана слаб, та слаб. Бразилия интервенира на пазарите, както и Япония. В крайна сметка това значи повишаване на износа и стимулиране на икономиката. Така че крайно време е Европа да спре да играе по свирката на Америка и да си гледа собствената къща - еврото трябва да падне до паритет с долара в обозримо бъдеще. Ама не се харесвало на Ващингтон - е, не може само на тяхното да става. Германия не си унищожи експорта, а САЩ от десетилетия стимулират китайските ***, вместо да се грижат за собствената си страна....Така че еврото надолу и след година всичко ше е много, много по-добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Докато Германия има да получава доста отпуснати заеми, аз съм относително спокоен за европейската печатница. Не вярвам немците да се оставят да бъдат прекарани така лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
RedBot
преди 13 години
ЕЦБ няма как да не заиграе по свирката на ФЕД. Ама що се дърпат и мотаят с печатниците??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Мдааа, потвъждава се сериозната разлика спрямо политиката на ФЕД. И си мисля, че след около 2 до 3 години ще стане ясно чия стратегия е по-добра. Европейската финансова дисциплина или печатането на долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още