IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговетe на страните от Западна Европа - по-рискови от тези в Източна

Страни като България, Литва и Казахстан се справят по-добре от Западна Европа, защото имат по-малко дългове и избегнаха резкия спад в цените на недвижимите имоти

14:44 | 07.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Дълговетe на страните от Западна Европа - по-рискови от тези в Източна

За първи път правителствените облигации от Западна Европа са по-рискови от тези на развиващите се пазари на Стария континент. Това се случва в момент, когато инвеститорите очакват страните от еврозоната да потърсят кредитиране за 1,1 трлн. долара.

Страни като България, Литва и Казахстан се справят по-добре от развитите западноевропейски икономики, защото имат по-малко дългове и избегнаха резкия спад в цените на недвижимите имоти, който причини толкова много беди на Запад, пише Bloomberg.

Markit iTraxx SovX Western Europe, индекс на кредитните суапове за защита от фалит, застраховащи дългове на западноевропейски страни, включително Германия, Гърция и Португалия, се е повишил със 7 базисни пункта над Markit iTraxx SovX CEEMEA Index, свързан със страни като Румъния, Турция и Украйна.

През февруари 2010 г. доверието в дълговете на развитите европейски страни беше с 160 пункта по-високо от това на развиващите се пазари на континента.

Цената за кредитирането на Португалия се повиши при продажбата на 6-месечни облигации миналата седмица. Според BNP Paribas SA през тази година Испания и Италия трябва заедно да наберат 317 млрд. евро.

„Притесненията за периферията на еврозоната завличат цяла Западна Европа“, казва Харпрет Пархар, стратег на Credit Agricole SA в Лондон. „Развиващите се пазари имат стабилен растеж и не са директно засегнати от проблемите в периферията на еврозоната“.

Развиващите се пазари в Европа ще отбележат икономически ръст от 3,1% през тази година, прогнозира Международният валутен фонд (МВФ).

През последните 3 месеца кредитните суапове за защита от фалит към дълговете на Украйна и Румъния - страни, които нямат инвестиционен кредитен рейтинг, са сред най-добре представящите се в световен мащаб, докато тези на Гърция, Ирландия и Испания са на дъното на класацията. Инвеститорите избягват дълговете на редица страни, сред които Испания и Португалия, след като мерките за ограничаване на бюджетните разходи не успяха да успокоят страховете, че те няма да могат да покрият задълженията си.

Суаповете за защита от фалит на Ирландия, която прие спасителен пакет за 85 млрд. през декември, се повишиха до рекордните 640 пункта вчера от 448 пункта през октомври, което означава, че застраховането на 10 млн. долара ирландски дълг ще ви струва 640 хил. долара.

Суаповете за защита от фалит на Гърция се повишиха с 273 базисни пункта до 1023 пункта през последните 3 месеца, докато тези на Испания се повишиха със 120 пункта до 346 пункта. За сравнение, суаповете за защита от фалит на Украйна се понижиха с 37,5 пункта да 474,5, а тези на Румъния изгубиха 21,5 до 295,5 пункта.

Румъния, която получи спасителен пакет за 20 млрд. евро от МВФ и Европейския съюз през 2009 г., е поела ангажимент да съкрати бюджетния си дефицит до 4,4% от брутния си вътрешен продукт през 2011 г. от 7,2% през 2010 г. Дефицитът на Гърция през 2009 г. беше 15,4%, този на Ирландия – 14,4%, а този на Испания – 11,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Където отиват ние от там се връщаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още