IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос не вярва на спасителния план за Ирландия

Следващото ирландско правителство е обречено да отхвърли сегашните споразумения с ЕС и МВФ, казва милиардерът инвеститор

11:48 | 06.01.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Сорос не вярва на спасителния план за Ирландия

Първите средства от спасителния фонд за Ирландия ще бъдат предоставени следващата седмица, но инвеститорите изразяват скептицизъм за способността на страната да изплаща дълговете си и това покачи цената на застраховането на ирландския дълг до рекордни нива, пише Bloomberg.

През ноември ирландското правителство беше принудено да приеме спасителна помощ за 85 млрд. евро, за да подпомогне финансите си и да инжектира 10 млрд. евро в банковата система на страната. От средствата в спасителния фонд за банките са заделени като резерва допълнителни 25 млрд. евро.

Оценявайки спасителния план, милиардерът инвеститор Джордж Сорос заяви, че на Ирландия ще се наложи да предоговори споразумението с Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Според ирландския финансов министър Брайън Ленихан евентуален фалит би „унищожил“ страната.

„Ако на правителството не се наложи да вложи повече от 10 млрд. евро в банковата система, договореният спасителен план е изпълним“, казва Брайън Дивайн, икономист на NCB Stockbrokers в Дъблин. „Въпреки това съществува висока вероятност на Дъблин да се наложи да предоговори задълженията си, ако цената за спасяването на банковата система се окаже по-висока.“

Цената на ирландските облигации се повиши, след като страната се договори за приемането на спасителния план на 28 ноември и Европейската централна банка започна да изкупува ирландски облигации. Допълнителната доходност, която инвеститорите търсят, за да притежават 10-годишни ирландски ДЦК вместо еквивалентните германски облигации, се е понижила до 613 базисни пункта от рекордните 680 пункта, достигнати на 30 ноември. Тези нива все пак са 10 пъти по-високи от средните за десетилетието от преди началото на дълговата криза.

За последните 6 месеца цената на застраховането на ирландския дълг за 5 години с кредитни суапове за защита от фалит се е удвоила до рекордните 628 базисни пункта. Това предполага над 40% риск, че страната няма да изплати дълговете си в срок, се казва в доклад на CMA.

В замяна на спасителния план, договорен с ЕС и МВФ, правителството на ирландския премиер Брайън Коен се съгласи да съкрати разходите си, да повиши данъците и да намали минималната работна заплата.

Следващата администрация може да реши да не се придържа към това споразумение, казва Сорос. Парламентарните избори в Ирландия вероятно ще бъдат насрочени през март, като управляващата партия Fianna Fail се очаква да ги изгуби.

„Следващото правителство е обречено да отхвърли сегашните споразумения“, казва Сорос. Той определи договорената защита на основните банкови облигационери като „политически неприемлива“ и посочи, че лихвените проценти върху спасителния пакет трябва да бъдат намалени, за да се избегне рискът „еврото да разруши политическата и социална кохезия в ЕС“. Ирландия ще плаща лихви от 5,8% върху заема от спасителния план.

Дългът на Ирландия се очаква да достигне най-високите си нива от 125% от брутния вътрешен продукт на страната през 2013 г. от 25% през 2007 г., се казва в доклад на МВФ от 17 декември. По данни на Европейската комисия средната задлъжнялост в еврозоната за 2011 г. ще бъде 87% от БВП.

Дори без лихвите по средствата от спасителния план, обслужването на ирландския дълг се очаква да абсорбира над 20% от приходите от данъци на страната през 2014 г. спрямо 8% през 2009 г.

„Съществуват значителни рискове около програмата, както и относно способността на Ирландия да изплаща дълговете си“, посочва МВФ, който осигурява 22,5 млрд. евро от спасителния фонд.

Неофициално Гърция е информирала ЕС и ЕЦБ, че след 2013 г. ще поиска разсрочване на всичките си задължения, както и намаляване на лихвите, съобщава от своя страна гръцкият всекидневник Ta Nea, без да цитира източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Пич погледни дали въобще някоя държава от еврозоната въобще изпълнява на 100% правилата?! щото май НЯМА нито една такава...дори и дойчовците на са на 100% изрядни, а да не говорим за жабарите и испанците....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
varna
преди 13 години
Спасяването на Еврозоната и гарантиране стабилността на еврото, минава през незабавно изключване от нея на всички държави, които не изпълняват правилата. Парите от фондовете, които се създават за раздаване на тарикати и мошеници като гърците, трябва да се насочат към обезщетяване на лоялните членове на ЕС, които евентуално биха понесли щети от процеса на изключване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
Гърците взеха парите и сега се опитват пак да се договарят! Нахалници...добре че скоро няма да въвеждаме еврото, защото нашия дял от спасителния план на ЕС ще възлезе на 700 000 000 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още