IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите в Германия все по-доволни от икономическата среда

Потребителският климат в страната става все по-добър и е сходен със състоянието си отпреди финансовата криза

09:55 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Немските домакинства очакват по-високи доходи през идните месеци. Снимка: Sxc.hu</p>

Немските домакинства очакват по-високи доходи през идните месеци. Снимка: Sxc.hu

Потребителският климат в Германия продължи да се подобрява и през февруари, като вече е сходен със състоянието си отпреди финансовата криза.

Причината се крие във все по-добрите оценки на немските домакинства за икономическата среда и очакванията им да получават по-високи доходи през идните месеци.

Данните не са изненадващи, като се има предвид, че през 2010 г. германската икономика постигна рекордни за последните 20 години темпове на ръст от 3,5 на сто.

Малко след това немското правителство вдигна и прогнозите си за икономическия растеж през тази година до 2,3 на сто. Германия изпреварва по темпове на ръст много от развитите икономики. Това, в комбинация с подобряващото се състояние на пазара на труда, прави потребителския климат в страната все по-благоприятен.

Това разкри последното проучване на потребителските нагласи в Германия, проведено от пазарния институт GFK. От него става ясно, че индексът на потребителското доверие се е повишил до 6 пункта през февруари спрямо 5,8 пункта през януари. Стойността му е най-високата от септември 2007 г. насам.

Данните на института за маркетингови изследвания GFK показаха обаче, че склонността на немските потребители да пазаруват намалява през февруари, но все още остава на сравнително високи нива.

Проучването на GFK се извършва ежемесечно по поръчка на Европейската комисия (ЕК), като в него взимат участие 2 хил. немски домакинства.

На база на оценките им за икономическата ситуация, цените, безработицата, склонността да пазаруват и спестяват и очакванията за финансовото им положение се изчислява индексът на потребителския климат на GFK. Той е един от най-важните ориентири за поведението на германските потребители.

Икономиката на Германия загуби инерция през четвъртото тримесечие на 2010 година, като намали темповете си на ръст до 0,4% спрямо ръст от 0,7% през третото тримесечие. Икономическите данни за страната от началото на тази година обаче показват, че загубата на инерция вероятно е временна.

Вчера стана ясно, че производственият сектор в Германия ускорява темповете си на ръст, а немските компании оценяват бизнес климата в страната като рекордно добър.

Еврото се понижава рязко срещу щатския долар в днешната валутна сесия на фона на засилилите се антиправителствени протести в Либия. Към 9:45 ч. българско време едно евро се търгува срещу 1,3542 долара, като отстъпва с 1% спрямо щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още