IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиките на Франция и Германия изгубиха инерция в края на 2010 година

БВП на Португалия се сви за първо тримесечие за последната година, след като правителството вдигна данъците и ограничи разходите

10:40 | 15.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>Германия и Франция не успяха да&nbsp;постигнат по-бързи&nbsp;темповете&nbsp;на икономически растеж в края на 2010 г. Снимка: <font color="#4a7724">www.sxc.hu</font></p>

Германия и Франция не успяха да постигнат по-бързи темповете на икономически растеж в края на 2010 г. Снимка: www.sxc.hu

Двете най-големи икономики в Европа – Германия и Франция, не успяха да ускорят темповете си на растеж в края на 2010 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия се увеличава с 0,4% за периода от октомври до декември спрямо ръст от 0,7% през третото тримесечие.

Пазарните прогнози бяха за по-силен икономически ръст от 0,5% на тримесечна база. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2009 г. немската икономика е нараснала с 4%. Износът, инвестициите в оборудване и вътрешното потребление се увеличават в края на 2010 г.

Германската икономика изпреварва всички развити страни през миналата година с ръст от 3,5 на сто.

Франция междувременно е постигнала икономически ръст от 0,3% за второ поредно тримесечие на фона на очаквано увеличение от 0,6% на тримесечна база. През цялата 2010 г. френската икономика е нараснала с 1,5 на сто, след като се сви с 2,5% през 2009 г.

Данните статистическите служби в Париж и Берлин за БВП през трите месеца до декември са предварителни и подлежат на корекция, защото са непълни.

В Португалия, от друга страна, ограничаването на разходите на правителството и вдигането на данъците оказва своето влияние върху икономиката, която се свива с 0,3% през четвъртото тримесечие спрямо предишните три месеца. Спадът на икономиката е първи за последната година.

В сравнение със същото тримесечие преди година БВП на Португалия е нараснал с 1,2 на сто. В рамките на цялата 2010 година португалската икономика бележи 1,4% ръст.

Износът на стоки и секторът на услугите допринасят за положителното изменение на БВП на годишна база, но вътрешното потребление се забавя. Икономиката на страната расте със средно по-малко от 1% на година през последните десет години, което прави Португалия една от страните в Европа с най-слаб икономически ръст.

Малко по-късно днес предварителните данни на Евростат за БВП на еврозоната през последното тримесечие на 2010 се очаква да покажат ръст от 0,4% на тримесечна база спрямо повишение от 0,3% през третото тримесечие.

Курсът на еврото срещу долара остава почти без изменение в днешната валутна сесия и се е понижил с 1% през последната година. Към 10:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3495 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
Гърция с 6,6% спад, Румъния със спад.http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-15022011-AP/EN/2-15022011-AP-EN.PDFБългария, Естония, Литва и Финладния с най-голям ръст на тримесечна база.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още