IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка налива още пари в икономиката

Днешната парична инжекция от 6 трлн. йени е четвъртата от началото на тази седмица

15:21 | 17.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Японската централна банка налива още пари в икономиката

Японската централна банка предложи още 6 трлн. йени (74 млрд. долара) като краткосрочни заеми на банките в страната, след като йената отбеляза най-високите си нива срещу щатския долар за следвоенния период, съобщава Ройтерс.

Финансовата инжекция се равнява на около 1,5% от годишния брутен вътрешен продукт на страната. Чрез наливането на пари в банковата система централната банка се надява да спре повишението на йената срещу щатския долар.

Японската валута се изкачи до 76,25 йени за долар в сряда, а днес курсът й пада до 78,85 към 15:15 ч. българско време.

Централната банка на Япония предложи на банките в страната краткосрочно финансиране за общо 55,6 трлн. йени чрез четирите си финансови инжекции след земетресението в петък и последвалото го цунами.

За да осигури спокойствие на пазарите, паричната институция предложи 5 трлн. йени на банките в четвъртък сутринта, преди да инжектира още 1 трлн. йени в следобедните часове.

По-скъпата йена е заплаха за японските износители, защото оскъпява стоките им и намалява печалбата, реализирана в чужбина, когато се репатрира в Япония.

Според японските власти йената поскъпва заради спекулации на валутните пазари, но други анализатори посочват, че това се дължи на очаквания, че японските застрахователни компании ще разпродадат масивните си инвестиции в чужбина, за да осигурят средствата, които ще са им необходими за покриването на щетите от земетресението и цунамито.

В периоди на нестабилност, като например финансовата криза от 2008 г., инвеститорите от Япония отговориха с репатрирането на своите пари, инвестирани в чужбина, повишавайки курса на йената.

Японският министър на финансите Йошихико Нода отказа да коментира дали Япония ще се намеси на валутните пазари заради поскъпването на йената, но заяви, че ще следи отблизо пазарните движения, предава BBC.

Той обвини спекулациите на валутните пазари за скока в курса на йената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още