IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената удари следвоенен рекорд срещу долара

Японската валута е поскъпнала с 6,4% от земетресението в края на миналата седмица

09:57 | 17.03.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Йената удари следвоенен рекорд срещу долара

Курсът на йената срещу щатския долар скочи до най-високото си ниво от годините на Втората световна война насам под влияние на очакванията, че Япония ще прибегне до продажбата на чуждестранни активи, за да си набави нужните й средства за възстановяването на страната от най-тежкото земетресение в нейната история.

Йената приключи вчерашната сесия при 77,22 йени за долар, който е най-силният й курс през последните пет десетилетия. Японската валута е поскъпнала с 6,4% от земетресението в края на миналата седмица, пише Financial Times.

Към 9:55 ч. българско време днес двойката USD/JPY се котира при 79,08 йени за долар, което се равнява на понижение от 2,5% за йената от началото на днешната валутна сесия.

Централните банки и финансовите министри на големите икономики от групата на Г-7 се очаква да обсъдят днес влиянието на земетресението в Япония върху световната икономика и пазари.

От Г-7 уточняват, че целта на разговора ще бъде да се направи равносметка на ситуацията и няма да се обсъждат мащабни инициативи, като например намеси на валутните пазари на този етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
lostprophet
преди 13 години
1 щатски долар е купувал 123 йени през юни 2007 г. (приблизително)1 щатски долар купува едва 79 японски йени днес (приблизително)Това означава, че доларът поевтинява спрямо йената, или че йената поскъпва срещу долара :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
deemstr
преди 13 години
грешката е моя, съжалявам и моля за извинение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Мажоритаря
преди 13 години
Е добре две ти ктакво не разбра... Много правилно са си го написали хората. Кроса ти е USD/JPY... Когато йената поскъпва... кроса пада... Ти пич май нещо не си наясно... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
toto 2
преди 13 години
прочети внимателно статията ...преди да пишеш глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
deemstr
преди 13 години
Вие виждали ли сте някога графика на валутите или просто неправилно превеждате от някъде. Ако ви кажа, че йената април миналата година е била на ниво 94...а април 2007 е била на 123... как можете да списвате такива неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още