IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария понижи прогнозата си за растежа през тази и следващата година

Правителствен доклад допуска дори отделни тримесечия на икономически спад, но не и изпадане на икономиката в дълбока рецесия

11:37 | 20.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Швейцария понижи прогнозата си за растежа през тази и следващата година

Швейцарското правителство понижи прогнозата си за икономическия растеж през тази и следващата година, посочвайки, че франкът все още е много скъп, след като централната банка на страната ограничи поскъпването му спрямо еврото, съобщава Bloomberg.

Прогнозата предвижда БВП на Швейцария да се повиши с 1,9% през 2010 и с 0,9% през 2012 година спрямо очакваните през юни ръстове от съответно 2,1% и 1,5%.

Швейцарската икономика показва все по-сериозни знаци за забавяне, след като през второто тримесечие на годината отчете най-слабия си растеж след излизането от рецесията през 2009 година.

През миналата седмица централната банка на страната потвърди ангажимента си да защитава местната валута, след като в началото на месеца банката определи минимален обменен курс от 1,20 швейцарски франка за едно евро, за да защити износителите.

През август швейцарският експорт е намалял със 7% на месечна база, показва правителствен доклад от днес.

Според него износът на страната може да отбележи ръст от 3,2% през настоящата година и 0,7% през следващата, което е понижение спрямо предишната оценка за ръстове от съответно 4,6% и 3%.

„Неблагоприятната конюнктура на слаба икономика и силен франк може временно да понижат икономическия растеж“, се казва в изявление на държавния секретариат. „Възможни са отделни тримесечия на икономически спад, но не и изпадане на икономиката в дълбока рецесия.“

Швейцарският франк е с минимално изменение след доклада на ниво от 1,2061 за едно евро тази сутрин в Цюрих. На 9 август валутата отбеляза рекорд от 1,0075 франка за евро.

Безработицата през следващата година може да е средно 3,4% от 3,1% през тази, посочват от секретариата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
sirFaith
преди 12 години
Безработицата през следващата година може да е средно 3,4% от 3,1% през тази, посочват от секретариата. ... а тука ни лъжат че пада постоянно и аха ще падне под 10 :( , а реално извън софия ... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още