IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ вече допуска намаляване на основния лихвен процент?

Шефът на белгийската централна банка Люк Кун не изключва тази възможност още при следващото заседание на институцията в началото на октомври

16:09 | 23.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	И от пазарите се чуват призиви към ЕЦБ да намали основния лихвен процент.<em><strong> </strong>Снимка: Ройтерс &nbsp;</em></p>

И от пазарите се чуват призиви към ЕЦБ да намали основния лихвен процент. Снимка: Ройтерс  

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка и управител на белгийската централна банка Люк Кун открехна вратата пред възможно намаляване на лихвата от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) на следващото й заседание през октомври, пише днес Bloomberg.

„Ако в началото на октомври данните покажат, че нещата се влошават повече, отколкото сме очаквали, ще прегледаме всички опции, с които разполагаме“, казва Кун.

„ЕЦБ никога не е изключвала предварително нито един вариант“, отговаря Кун на въпроса за възможното намаляване на лихвения процент. Това е типична формулировка на централната банка, към която все по-често прибягва и шефът й Жан-Клод Трише. По този начин институцията запазва отворени възможностите за всяка опция.

На последното си заседание на 8-и септември ЕЦБ реши да остави основния лихвен процент непроменен на ниво от 1,5%, след като той на два пъти бе повишаван през април и юни с по 0,25%.

Понижаването на основната лихва обаче бил само единият вариант, твърди Кун. Друга опция е издаването на дългосрочни кредити със срок над 12 месеца на банките.

Заради очертаващата се конюнктурна слабост редица реномирани икономисти призовават институцията да намали лихвения процент. И на финансовите пазари се засилва очакването, че финансовата институция ще понижи основната лихва още през октомври.

Европейската фискална политика в момента е подложена на засилен натиск за действия от страна на централни банки от целия свят. Досега взетите мерки за преодоляване на дълговата криза в еврозоната имаха спорен ефект. По този начин нарастват и опасенията от глобална рецесия. Икономистите от Barclays Capital и Royal Bank of Scotland (RBS) вече прогнозираха, че ЕЦБ ще обърне тренда надолу, след като през тази година увеличи на два пъти основната лихва.

Съветът на ЕЦБ ще се събере отново на 6-и октомври, за да решава как да продължи политиката си. Това ще бъде последното заседание под председателството на Трише. В момента основният лихвен процент на страните от еврозоната е 1,5%. Американската централна банка и Bank of Japan понижиха лихвените си проценти практически до нула, а основният лихвен процент на Bank of England е 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
пари им под краката и са объркани, затова всичко се работи на парче......!!!!????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
JonnieJ
преди 12 години
Вдигане, сваляне в рамките на няколко месеца! Доверие и авторитет не се градят с подобни хаотични дейстия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Защо бързаха толкова много да го увеличават следкато европеиската икономика не беше излязла още от наи тежката рецесия след Втората световна воина Плашеше ги инфлацията Тя не беше толкова висока пък и лично аз мисля че рецесията и рецесия с двойно дъно е по-лош вариант от малко по-висока инфлация Но явно Трише не е мислил така Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още