IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия е на трето място в света по ръст на БВП и валутни резерви за 2011 г.

Страната е водеща по бюджетен баланс, а инфлацията се е забавила до най-ниското си темпо от 20 години, изтъкна руският премиер

16:23 | 12.01.12 г. 20
Путин: Русия е на трето място в света по ръст на БВП и валутни резерви за 2011 г.

Ръстът на брутния вътрешен продукт на Русия за 2011 г. е достигнал 4,2%, а ръстът на промишленото производство – 4,7% и по положителната промяна в тези показатели Русия е съответно на 3-то и 4-то място сред водещите икономики в света, заяви руският премиер Владимир Путин на заседание на правителството, цитиран от РИА Новости. 

„Помолих нашите колеги да подготвят статистика, а те използваха следните източници – Международния валутен фонд, Европейската комисия, Global Insight, нашите Росстат и министерството на икономическото развитие. Помолих да сравнят, да направят сравнителна характеристика на показателите за основните световни икономики и руската икономика ... По ръст на БВП заемаме 3-то място сред водещите световни икономики“, каза Путин.

Той посочи, че Русия отстъпва само на Китай, където ръстът на БВП е 9,5%, и на Индия  - 7,8%. Руският премиер добави, че в еврозоната ръстът на БВП за 2011 г. е едва 1,5%, а в САЩ – 1,6%.

Той изтъкна, че по ръст на промишленото производство Русия се намира на четвърто място, отстъпвайки на Китай, Индия и Германия. В Германия ръстът на промишленото производство е 7,2%, но в еврозоната като цяло е 3,2% - по-нисък от руския показател, отбеляза Путин.

Инфлацията в Русия за 2011 г. се е забавила до 6,1%, като това е най-ниското ѝ ниво за последните 20 години, каза още той.

Валутните резерви на страната в края на 2011 г. надхвърлят 500 млрд. долара, като по този показател страната е на 3-то място в света, обяви руският премиер. РИА Новости припомня, че руските резерви в злато и валута са достигнали рекордна стойност в началото на август 2008 г. - 598 млрд. долара, като оттогава са се понижавали до 376 млрд. долара.

Руският бюджет е приключил 2011 г. с излишък в размер на 0,8% от БВП на страната, посочи Путин. „По бюджетен дефицит, трябва да кажа, заемаме водещото място. Навсякъде има дефицит, и то забележим. Ние имаме излишък от 0,8%, почти 1% от БВП плюс“, подчерта той.

През 2011 г. руското министерство на финансите многократно коригираше прогнозата за дефицит в държавния бюджет, като първоначално бе заложен дефицит от 3,6%. Година по-рано руският бюджетен дефицит бе 4% от БВП.

Руският премиер отбеляза, че страната трябва да създаде не по-малко от 25 млн. работни места. „Това е наша ключова задача за следващите няколко години, моля това да не се забравя, а бюджетната ни политика трябва да бъде формулирана в тази посока“, категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 5
@uDaCiOuS D@r7nG
преди 12 години
Момче вземи се скри някъде,че колко ти си *** си срам за целият сайт-форум.Върви обяснявай някакви пълни глупости в темата за брокерите, явно не си чувал даже кое как е при тях.Ако искаш мога да ти подскажа.Къде точно е мафията на котировките.А относно Форекс Мастър, нещо много си противоречи с този му ник, къде в тоталитарна държава има валутна търговия, това е въпроса ви за домашно да помислите и след това ще си говорим пак.Обаче и с със тази снимка за аватар ФМ доказва колко болено и раздвоено създание е.Защото в страните с тоталитарни управления валутна търговия няма.Или викаш ще ви позволят само на вас с ФМ-а. яххяхяхяЯвно си поредния невежа на този пазар а тои си има характеристики:-Най много се доближава до съвършения свободен пазар.-Информацията се предлага за всички в едно и също време.-И никои не може да манипулира пазара./Освен някои флаш-скриптове в някои по екзотични кросове/.Това горе няма как да го има в Китай, Куба.Невежи сте, а нагли.Няма как да компенсирате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
майко майкоооооооооо майкооооо..............колко прости хора има................да вземеш да помолиш инвестора да ти скрие коментара 4е си дребен с това изказване....демокрацията е на4ин за нападателна форма приложена в икономиката и политиката един вид агресивно състояние а тталитарните глупости са вид защитна реакция на миролюбивите нации от агресивния вандализъм на запада...виж колко пъти изтока е нападал запада и колко пъти това се е слу4вало ама на обратно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
@uDaCiOuS D@r7nG
преди 12 години
Уникален коментар на болен Русофил или Русофоб или по лошо червено зомби.Ей червено зомби ***, кога ще започнеш да мислиш извън русия.Я се виж какви глупости си написал..... "майчин капитал".Тези пари от къде идват и кои ги стопанисва, дали е ефективно или ефикасно никои не пита.Демокрацията е най добрия начин на управление, защото няма измислен по добър вариант.А не тоталитарните глупости на Русия,Куба,Китай,Северна Корея.А запленените зомбита като тебе са резултат от политиките на тоталитаризъм по света.Това не ти ли е ясно.Икономиките им са обречени да разпад рано или късно.И твоята логика страда най много защото в тези страни няма свободна валутна търговия, това там е престъпление.Ама нищо, такива *** в България "васалната държавица" с лопата да ги ринеш.А отстрани колко сте смешни и жалки просто не е истина.Айде позамисли се малко и после пак ела да говориш за Русия, злато евро/долар или за инвестиционно злато за което явно не с и чувал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
lashov
преди 12 години
и кои са тия технологии дето китай ги има а САЩ не? Ако не е тайна де?? Защото единствените технологии за които се сещам аз са тия дето в Сащ вече са ги бракували и продали на китайци:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Партнират си те с янките напоследък , с тях са ортаци от доста време ..но с Китай янките сгрешиха .Китай вече има достъп до технологии до който те нямат и ще предяви претенциите си на по силен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
Achtung
преди 12 години
имат 11 000, но от тях в бойна готовност са 2430 по официални данни, Китай има 240 от тях 180 са в бойна готовност а САЩ имат 8500 от които в бойна готовност са 1950. Ядрените бойни глави които не са в готовност в никакъв случай не са неизправни, напротив, просто ще трябват няколко дни преди да влязат в употреба. От теб разбирам че китайците имали ПРО :-) В момента единствената действаща и влязла на въоражение ПРО в света е около Москва, системата А-135. :-) отдавна не бях влизал в толкова глупав спор за ядрена война, смятам че шансът от ядрена война между когото и да било е кругла ...0=нула п.с. дано съм прав :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
те руснаците си партнират с извънземни от поне 50 години и имат такива неща, 4е ядрените глави са само за пред нас като конвенционално оръжие но в реална ситуация може би няма да се използват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Съмнявам се че имат 11000 бойни глави и ти поддържат , също съм сигурен че носителите им могат да бъдат унищожавани преди да достигнат целта и китайците вече имат тази технология.Ядреното оръжие и притежанието му в големи количества няма да е определящо , те самите руснаци ще се откажат да го използват ако не могат да изтрелят ракетата от море например , защото тя ще бъде по опасна за самите тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
Achtung
преди 12 години
Като имаме в предвид че Русия разполага с 11 000 ядрени бойни глави, срещу само 240 на Китай е далеч по вероятно Русия да редуцира населението на Китай до разумни за територията му размери :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Да не мислиш че биха споделили благаденствието си с нас , забрави..те сега имат защото смучат и от нас и то ат България най лошо смучат. А янките са същите *** , те затова са ортаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още