IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошено икономическо доверие в еврозоната помрачава надеждите за възстановяване

Спадът е минимален, но е пореден удар по надеждите, че операциите за вливане на ликвидност на ЕЦБ и спасителният пакет за Гърция ще помогнат на икономиката

17:08 | 29.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Влошено икономическо доверие в еврозоната помрачава надеждите за възстановяване

Благоприятният обрат за икономическото доверие в еврозоната изгуби импулс през март, след като производителите и строителите регистрираха спад в поръчките, сочи изследване на Европейската комисия, цитирано от Ройтерс.

Според агенцията данните се отразяват неблагоприятно на надеждите за връщане към ръст през първото тримесечие на годината.

Доверието е нараснало в сектора на услугите и продажбите на дребно, както и сред потребителите, но остава на негативна територия във всички сектори.

Общият индекс на икономическото доверие е загубил 0,1 пункта до 94,4 пункта спрямо коригираният към повишение показател за февруари от 94,5 пункта, като прогнозите на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за повишение в същата степен.

Данните са в унисон с индексите на бизнес активността отпреди седмица, които сочат, че икономиката на еврозоната е осъществила неочакван обрат в негативна посока през март, засегната от резкия спад на производствената активност във Франция и Германия.

Според Хауърд Арчър, главен икономист за Великобритания и Европа в IHS Global Insight, спадът, макар и незначителен, представлява удар върху надеждите за възстановяване на еврозоната и потвърждава мнението му, че икономиката на региона ще се свие отново през първото тримесечие, а опасността за допълнително свиване през второто остава.

„Макар че спадът в икономическото доверие в еврозоната през март е разочароващ и подхранва опасенията за ръста, не изглежда вероятно Европейската централна банка допълнително да понижи основния лихвен процент“, каза Арчър. За него е абсолютно сигурно, че основната лихва няма да бъде пипана през април.

От Capital Economics посочват, че проучването осигурява още един индикатор, че икономиката на еврозоната остава до голяма степен на пътя към стагнацията.

„Като цяло не е голяма промяна спрямо миналия месец. Но е пореден удар по надеждите, че последното развитие на нещата като операцията за дългосрочно рефинансиране на ЕЦБ и спасителния пакет за Гърция ще помогнат за постигане на поносимо възстановяване в икономиката на еврозоната“, добавят оттам.

Бизнес доверието се е влошило до -0,3 пункта от -0,16 пункта, като спадът се води от очакванията за бъдещата продукция и за поръчките. Оценките за поръчките за износ обаче се повишават.

Доверието се понижава в държави от сърцето на еврозоната като Германия, Холандия и Финландия, но и в тези от периферията като Испания и Кипър. Липсват данни за Ирландия, а в останалите държави от региона доверието нараства. Остават обаче сериозните разлики между държавите от ядрото и периферията, като последните са изправени пред перспективата за дълбока рецесия.

Доверието в индустрията се влошава до -7,2 пункта от -5,7 пункта при очаквания за запазване на досегашното равнище. В сектора на услугите то се повишава над очакванията до -0,3 пункта, макар и само благодарение на подобрената оценка за досегашния бизнес.

По отношение на потребителите доверието нараства за трети пореден месец в унисон с предварителните прогнози, основно заради ръста в очакванията за икономиката като цяло и заради намалелите опасения за безработицата. През януари тя нарасна до 10,7%, което е най-високото ниво от създаването на еврозоната, и се очаква да продължи да се повишава при положение, че икономиката на еврозоната се сви през последното тримесечие на миналата година.

Най-голям е ръстът на доверието в икономиката на Италия – с 3,5 пункта, в Полша – с 2,2 пункта и във Франция – с 2 пункта. Най-сериозен е спадът в Германия – с 2,4 пункта, в Холандия – с 1,3 пункта и в Испания – с 1,1 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още