fallback

Марио Драги: Европейската икономика се стабилизира

Ликвидността в крайна сметка ще достигне до реалната икономика, убеден е президентът на ЕЦБ

11:41 | 25.04.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви пред Комисията по икономическите и валутните въпроси на Европейския парламент, че икономиката се стабилизира, но добави, че евентуално допълнително повишаване  на цените на суровините може да възпрепятства икономическата активност, съобщи CNBC.

“Наличните индикатори за първото тримесечие на 2012 г. масово потвърждават стабилизирането на икономическата активност на ниско ниво“, каза Драги.

„Последното развитие е смесено, показват данните от изследванията, които разкриват преобладаваща несигурност. Ако погледнем напред, ръстът трябва да бъде подкрепен от търсене от чужбина, много ниски лихвени проценти в краткосрочен план, както и от нашите стимулиращи мерки“, подчерта той.

По думите му вероятно инфлацията ще се задържи над 2% през настоящата година заради повишените цени на енергоносителите и непреките данъци. „Управителният съвет продължава да очаква нивото на годишната инфлация да падне под 2% в началото на 2013 г.“, съобщи президентът на ЕЦБ.

В свое писмо от вчера до ЕП Драги отбелязва, че вливането на ликвидност за 1 трлн. долара чрез 3-годишни кредити за банките от еврозоната при лихва от едва 1% годишно, протекло на два етапа през декември и февруари, преминава през банковата система и ще обслужи и реалната икономика, съобщи MarketWatch.

„Операцията, проведена през февруари, привлече 800 банки, огромното мнозинство от които са малки, и всъщност това са онези институции, които в максимална степен кредитират дребните и средните предприемачи. Затова вярваме, че ликвидността в крайна сметка ще обслужи реалната икономика“, убеден е той.

Президентът на ЕЦБ обаче уточнява, че сигналите за достигане на парите до бизнеса все още са твърде малко.

Драги изтъква, че средствата, които кредитните институции предпочитат да влагат на еднодневни депозити в ЕЦБ, вместо да се кредитират взаимно, до голяма степен идват от други банки, а не от получилите евтините дългосрочни кредити. Според него това „предполага, че въпреки сериозното влагане на средствата в еднодневните депозити, ликвидността е била пренасочена в рамките на банковата система“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
fallback