IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето, което ЕС едва ли (скоро) ще има

Тази седмица европейските лидери отново ще обсъждат банков съюз, фискална интеграция и общи дългове, но едва ли ще направят важна стъпка напред

11:44 | 25.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бъдещето, което ЕС едва ли (скоро) ще има

В предложението се виждат доста от идеите на Европейската комисия, представени на 6 юни. Сред тях са даването на разрешение на Европейския механизъм за стабилност директно да кредитира банките, а не да дава пари на държавите, които в последствие да ги насочват към банковия сектор.

Всички тези мерки биха могли да се приемат в рамките на настоящите договори за ЕС и могат да се въведат бързо, се казва в проекта.

Дори и реализирането на тези идеи да отнеме само година, това вероятно няма да е достатъчно бързо, за да се отслаби пазарният натиск върху Испания и Италия. Така вероятно ще стане необходимо ЕЦБ да се намеси на пазара.

Това може да стане чрез понижение на лихвения процент, допълнително облекчаване на условията за кредитиране на испанските банки или дори чрез изкупуване на държавни облигации от ЕЦБ.

Бюджетна интеграция

Във втората част на документа, в която се обясняват необходимите за постигането на фискална координация стъпки, се посочва, че е необходимо да се премине отвъд настоящата рамка за фискален съюз, която е одобрена от 25 от 27-те страни от ЕС. Според сегашните договорености въпросните 25 държави са се съгласили да целят постигането на балансиран бюджет.

Предложението гласи, че след постигането на банкова и фискална интеграция идва ред на общите дългове. В тази насока се дава опция за създаването на фонд за изкупуване на държавни облигации. На този етап обаче основен противник на тази идея е немският канцлер Ангела Меркел.

Меркел не отхвърля изцяло идеята за поделянето на дълга, но посочва, че подобни дискусии могат да се водят едва в края на дългия процес на интеграция, който може да отнеме години.

В документа се засягат и по-широки въпроси като постигането на по-голяма мобилност на работната сила в рамките на ЕС, опитите за повишаване на конкурентоспособността на съюза, както и евентуалното въвеждане на еднакви данъчни ставки.

Очаква се предложението да предизвика разгорещени спорове, особено що се отнася до общите дългове и създаването на банков съюз. Така на срещата едва ли ще се стигне до някакви крайни решения, но все пак по всяка вероятност ще стане ясно дали е възможно опитите за реализиране на проекта да продължат.

Какво е бъдещето на Европейския съюз? Ще се стигне ли до истинска интеграция или всеки ще продължи да се движи в своя посока? Очакваме мненията ви на info@investor.bg, за да ги представим на останалите читатели!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Социализъм здравей ,Комунизъм скоро и ти ела ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
venziko
преди 11 години
Бъдещето на ЕС е да последва съдбата на Съветския Съюз.http://venziko.blog.bg/biznes/2012/06/25/gyrciia-krizata-svyrshi-li.972261
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още