IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка вкарва още 50 млрд. лири на пазара

Лихвеният процент на Острова остана без промяна на рекордно ниското си ниво от 0,5 на сто

14:31 | 05.07.12 г.
Английската централна банка вкарва още 50 млрд. лири на пазара

Ръководителите на Английската централна банка са одобрили нов кръг вливане на ликвидност във финансовата система в опит да противодействат на кризата. Той е на стойност 50 млрд. лири, с които ще бъде увеличена програмата за изкупуване на активи, пише MarketWatch.

Както се очакваше, днес АЦБ остави без промяна основния лихвен процент на Острова без промяна. Така той продължава да бъде на рекордно ниското ниво от 0,5 на сто, където се намира от март 2009 година.

С новите мерки за увеличаване на ликвидността общият размер на програмата за изкупуване на активи вече е 375 млрд. лири.

„Производството във Великобритания нараства минимално през последната година и половина и се очаква да се свие през последните две тримесечия на тази година. Ръстът на повечето експортни пазари също се забавя.

Бизнес индикаторите насочват към продължаване на слабото представяне в краткосрочен план – както във Великобритания, така и в чужбина“, се казва в официално съобщение на централната банка.

Решенията на институцията бяха очаквани от пазарните наблюдатели, поради което не се стигна до резки движения на валутния пазар. Към 14:30 часа българско време британската лира се разменя срещу долара по курс 1,5586 GBP/USD.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още