IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония удължи действието на специална мярка заради скъпата йена

Действието на програмата за финансиране на част от придобиванията на японски частни компании в чужбина и на покупки на полезни изкопаеми се удължава с 6 месеца

11:31 | 07.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Япония удължи действието на специална мярка заради скъпата йена

Японското министерство на финансите обяви 6-месечно удължаване на мярка, окуражаваща компаниите в страната да закупуват чужди активи. Ведомството в изчислило, че отливът на капитал от частния сектор е необходим за подпомагане на борбата със силната йена, съобщи MarketWatch.

До март 2013 г. министерството ще продължи да предлага евтини заеми в долари на японските компании с цел да стимулира повече сливания и придобивания зад граница и покупки на полезни изкопаеми от чужбина.

Представена първоначално като едногодишна мярка през миналото лято, програмата финансира само част от сделките на японските компании зад граница. Участниците в програмата трябва да набавят останалата част от сумата по сделката в долари самостоятелно, помагайки за ограничаване на поскъпването на йената в рамките на процеса.

Поскъпващата йена е смятана за една от най-големите заплахи за японското икономическо възстановяване.

„Трябва да продължим да отдаваме нужното внимание на рисковете за японската икономика, причинени от бъдещи поскъпвания на йената“, заяви японският министър на финансите Джун Азуми, обяснявайки част от причините за решението на министерството.

Макар този ход да отразява решителността на ведомството да продължи борбата със силната йена, той намеква и за смаляващите се надежди сред японските правителствени кръгове, че дългосрочната тенденция към повишение на курса на валутата е в състояние да претърпи скоро каквато и да било промяна.

Преди няколко месеца, когато щатският долар временно се настани в нивата над 80 йени за долар, представители на министерството на финансите заявиха в неофициални разговори, че могат да отменят програмата, ако възходящото движение на американската валута се окаже стабилно, тъй като удължаването на мярката за необосновано дълъг период може да доведе до нестабилност на пазара.

Но оттогава опасенията за продължаващата дългова криза в Европа върнаха зелените пари до около 78 йени за долар.

Министерството на финансите предлага долари от огромните си резерви в чужда валута чрез Японската банка за международно сътрудничество на по-ниска цена спрямо търговията в частния сектор.

Откакто банката отпусна първия заем по програмата през ноември, японските компании са използвали 890 млрд. йени (11,37 млрд. долара), за да финансират част от придобиванията си в чужбина или да закупят ресурси отвън, сочат данни на министерството на финансите. Ако бъдат взети предвид и споразуменията за заеми между компаниите и банката, които се очаква да бъдат одобрени в близко бъдеще, числото нараства до 1,3 трилиона йени, добавят оттам.

На свой ред компаниите се очаква да наберат допълнително 1,7 трлн. долара в чужда валута, за да приключат сделките, преценяват от министерството.

Програмата е на обща стойност 10 трлн. йени в доларов еквивалент.

Идеята да се разчита на изтичане на частни капитали за отслабване на йената се появи, след като Япония установи, че е все по-скъпо и дипломатически трудно да влияе върху обменния курс на йената чрез преки интервенции на валутните пазари.

Японските държавници искат да използват и част от положителните аспекти на силната йена, която понижава конкурентоспособността на японските стоки в чужбина, но понижава цената на чуждите активи за японските компании.

„Искам именно частният сектор да осъществи по-голямата част от разширяването през настоящата половина на годината и да го използва агресивно, за да закупи чужди активи“, подчерта Азуми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още