IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в еврозоната се свива, като ядрото губи инерция

Индексът на бизнес активността на института Markit през август се е отлепил от 3-годишното дъно, достигнато през юли, но остана под предварителните данни

12:57 | 03.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Производството в еврозоната се свива, като ядрото губи инерция

Производственият сектор в еврозоната се е свил в по-голяма от очакваната степен през миналия месец въпреки понижаването на цените от страна на производителите, тъй като страните от ядрото на региона не са успели да осигурят никаква подкрепа, сочи проучване на базирания в Лондон институт Markit, цитирано от Ройтерс.

Свиването, започнало в по-малките държави от периферията на валутния съюз, вече се разпространява в Германия и Франция, а положението остава ужасно в Италия и Испания, третата и четвъртата най-големи икономики в региона.

„По-големи страни като Франция и Германия запазват движението на заден ход ... Секторът е на път да се превърне в тежест за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие“, заяви Роб Добсън, старши икономист в Markit.

Индексът на института за бизнес активността в производствения сектор през юли се е понижил до 45,1 пункта през август спрямо предварителните данни от 45,3 пункта, макар и да се отлепя от 3-годишното дъно от 44,0 пункта за юли. Индексът обаче регистрира 13-ти пореден месец под 50 пункта – нивото, отделящо свиването от ръста.

„Скоростта на свиване е малко по-бавна от тази през юли, осигурявайки известен оптимизъм, че свиването на производството отслабва“, подчерта Добсън.

Изследването сочи, че заводите са понижили цените на своите стоки за трети пореден месец, като индексът на изходящата производствена инфлация се свива до 48,6 пункта спрямо предварително обявените 48,9 пункта за август, задържайки се обаче над регистрираните 48,3 пункта през юли. Входящите производствени разходи също намаляват за трети пореден месец.

В заводите в Германия и Франция активността се свива за 6-ти пореден месец, макар да се наблюдава известно забавяне на процеса.

В Италия индексът достигна повече от едногодишно дъно от 43,6 пункта, оставайки и под предварителните прогнози на анализаторите, а в Испания остава под 50 пункта от май 2011 г., макар да регистрира известно подобрение до 44,0 пункта.

„Картината по отделни държави показва почти повсеместно свиване, само в Ирландия има ръст на производството. Положението в Италия е повече от притеснително, тъй като страната продължава да се свлича в класацията на бизнес активността“, изтъкна Добсън.

При запазващата се мрачна ситуация заводите са съкратили персонала си за 7-ми пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още