IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Австралия неочаквано намаля през август

Нивото на заетост се е върнало на нивата от април, така че за 4 месеца всъщност не са създадени никакви нови работни места, коментира анализатор

10:17 | 06.09.12 г. 1
Безработицата в Австралия неочаквано намаля през август

Нивото на безработица в Австралия се понижи неочаквано през август, осигурявайки подкрепа за местната валута, макар анализатори да смятат, че данните всъщност насочват към слабост на пазара на труда в страната, съобщи ВВС.

Безработицата е намаляла с 0,1 процентни пункта до 5,1%, обявиха от Австралийското статистическо бюро. Очакванията на анализаторите бяха тя да нарасне с 0,1 процентни пункта.

Броят на хората в трудоспособна възраст, работещи или търсещи работа, обаче също се е понижил до 65% в рамките на месеца при 65,2% през юли, отчитат от статистическото бюро. Броят на заетите се е свил с 8 800 до 11,5 млн., а безработните са намалели с 10 600 души до 622 600.

„Единствената причина нивото на безработица през последната година по-скоро да се е понижило, отколкото да се е повишило, е, че броят на работещите или търсещите активно работа също е намалял“, заяви Шейн Оливър, ръководител на отдела за инвестиционни стратегии в AMP Capital в Сидни. „Хората се отказват да търсят работа заради признаците на слабост на пазара на труда“, добави той.

Австралийският долар обаче поскъпна след обявяването на данните до 1,0218 щатски долара за един австралийски при обменен курс от 1,0189 в късната вчерашна търговия в Северна Америка.

„Нивото на безработица от 5,1% се запазва доста ниско, така че централната банка не е по-близо до понижаване на основния лихвен процент след днешните данни“, заяви Спирос Пападопулос, икономист в National Australia Bank. „Като цяло това е сравнително слаб доклад за работната сила. Нивото на заетост се е върнало на нивата от април , така че никакви работни места не са били създадени в реално изражение през последните 4 месеца“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Австралия- рай, посред криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още