IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армията от безработни в Сърбия е основен проблем за новото правителство

Демокрацията винаги е била много объркваща за сърбите, които не са наясно, че именно тя е пътят към силна икономика и повече работни места, коментира анализатор

10:22 | 30.08.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Предизборни плакати в Белград. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Предизборни плакати в Белград. Снимка: Ройтерс

В сянката на войните, водени от Слободан Милошевич през 90-те години, Сърбия се опитва да се справи с армията безработни, надхвърляща процентно останалите без работа дори в най-тежко засегнатите от дълговата криза европейски страни - Испания и Гърция, пише Bloomberg.

Докато Европа остава фокусирана върху дълговата криза, на последните парламентарни избори сърбите гласуваха доверие на двама бивши съюзници на Милошевич, от които се очаква да съживят икономиката на страната, страдаща не само от рекордно високата безработица, но и от бързо обезценяващия се динар и високата инфлация.

Преди месец Ивица Дачич, говорителят на Слободан Милошевич от годините на войната, беше избран за премиер, докато Томислав Николич, който беше вицепремиер през последните години на режима на сръбския диктатор, се закле като президент на републиката през юни.

И двамата политици, на които по време на разследването срещу Милошевич беше забранено да влизат на територията на Европейския съюз (ЕС), обещаха да се справят с икономическите проблеми и да вкарат Сърбия в ЕС.

„Един от рисковете, ако икономиката продължи да се разпада, е все повече хора да се обърнат към национализма“, казва Светлана Логар, директор на Ipsos Strategic Marketing в Белград. „Демокрацията винаги е била много объркваща за сърбите и те не са наясно, че именно тя е пътят към една по-силна икономика и повече работни места“, допълва тя.

След изборите на 6 май, които доведоха до избирането на Дачич за премиер, сръбският динар се оказа четвъртата най-слабо представяща се валута сред 178-те световни валути, проследявани от Bloomberg. За периода динарът е поевтинял с 5,3% до 118 динара за евро.

През април, от когато са последните статистически данни, официалната безработица в Сърбия достигна 25,5% спрямо 14% в началото на глобалната финансова криза през 2008 г.

През юли 74% от участвалите в проучване на общественото мнение сърби сочат безработицата като основен проблем за страната. Други основни проблеми според анкетираните са корупцията и ниския стандарт на живота. Едва 8% от сърбите определят Косово като най-важният проблем за страната.

Милошевич беше отстранен през октомври 2000 г. - година след конфликта му с НАТО за съдбата на Косово, което едностранно обяви независимост. Териториалният спор все още остава нерешен. Косово обаче все пак е признато от 92 страни по света.

„В края на краищата всички сръбски политици знаят, че Косово е загубено“, казва Димитър Бачев, директор на Европейския съвет за международни отношения в София. „Никой от тях обаче няма смелостта да каже това на избирателите си. В момента, в който направите това признание ще разберете, че загубата на Косово е вашето политическо самоубийство.“

Николич спечели президентските избори на 6 май, след като фокусира кампанията си върху безработицата и корупцията.

На 1 март тази година на Сърбия беше даден статут на кандидат за ЕС, след като страната изпълни серия условия, включително залавянето и предаването на трибунала в Хага на Радован Караджич, Ратко Младич и Горан Хаджич, които са обвинени във военни престъпления. На 28 юни Дачич заяви, че „завръщане към 90-те години няма да има“.

Както и други страни в Европа, през първата половина на 2012 г. сръбската икономика изпадна във втора рецесия за последните 3 години. Централната банка в Белград прогнозира, че до края на годината инфлацията в страната може да достигне 10%. През юли потребителските цени в Сърбия са нараснали с 6,1% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Rumyana88
преди 11 години
След военни конфликти с Босна,Хърватска,Косово и бомбандировки на Нато те са в по-добро положение-икономическо од нас. Всеки жител на Косово и Метохия получава по още една заплата и/или пенсия отгоре за да не си продава имотите на Шиптарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Rumyana88
преди 11 години
Днес стартовата заплата на сръпски шофьор на цистерна/5дни работи,5дни почива/е 60000динара или 520евро.Стоките от първа необходимост на пазара в Ниш са по-евтини поне с 1ин лев спрямо София,защото субсидията на декар-земя е 14евро. Джузепе Калеаро отКалеаро-Холдингпри откриванетона фарика за навигационни систими по лиценз на"Телефункен"в Ниш каза"Сърбия е най-доброто място за технологични инвестиции в региона"В световно неизвестната Сурдолица има 6 работещи завода. За2012г. инвестиции в:Рафинерия Панчево за първите 6месеца има 548млн. евро,Рафинерия Смедерево инвестиции-250млн.долара.Рафинерия Београд инвестиции15,38млн.евро на българските"Evropetroleum"и4,62млн.евро на Приста Оил. Инвестиции на Газпром -Сърбия за 2012г 248млн.евро. Нови инвестиции има и в Аранджеловац,Крушевац,около Београд,в Войводина и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Апропо, "демокрация" е ПРАВОТО на един човек да ИЗБЕРЕ ДРУГ, в чиято компетентност вярва, да определи правилата и реда по които да живее и с които да се СЪОБРАЗЯВА. Правила приложени по ЕДНАКЪВ начин към ВСИЧКИ, винаги дават добър резултат. Изток-Запад са понятия от миналото. Настоящето е на група "пари и власт имащи", които налагат правила на лумпенизиран електорат. Глобализация брат`чет. Т`ва е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Нервен смях може би?!"Демокрацията е следствие от силна и развита пазарна икономика."Е това словосъчетание е една НЕВЪЗМОЖНОСТ. Очевидно е, че нито има "пазарна икономика" нито "демокрация". За "науката" икономика пък, да не говорим.Както и да е! Независимо от цифрите, които се цитират, хората са си заформили армия :))), пък армия от гладни си е страшилище дори и за държави. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
GreatApe
преди 11 години
Друг проблем на България е самата Сърбия. Преди 20 години ни натресоха война, а сега май са тръгнали да фалират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
bubblehead
преди 11 години
Същевременно най-голямата инвестиция в България за същия период, която дори не е на зелено е концесията на Софийска вода.---------------------------------------------------------------------------------------Най-голямата инвестиция в България за тоя период е на Лукоил до стария Нефтохим се строи щял нов за 1.5 милиарда евро.... оставяме на страна че всяка европейска кола има по нещо произвдено у нас... Всичко това е дребнотемие и голата статистика казва че България по настоящем е по-богата държава от Сърбия . Но реално България има и проблеми един Проблем на България е че има по необясними причини доста сърбомани ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
saruman
преди 11 години
за инвестициите си права, но за заплатите не, 600 евро заплата в Белград е лукс, а в Ниш заплатите са по 200 евро, даже заради обезценяването на динара сигурно са и по-малки (от миналата есен имам данни)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Hayduty
преди 11 години
Може да се е увеличила безработицата при новото правителство,но средната заплата в сръбско издателство е 800евро,а в БГ до 800лева трудно стига. Тоест 1ин работещ може да издържа цялото семейство,стоките от първа необходимост на пазара в Ниш са по-евтини поне с 1ин лев спрямо БГ.В Сърбия при Борис Тадич чуждестранни инвестиции са в Сърбия и защо никой не ги привлича да дойдат в България?Например в Ниш : Август 2011Г.-Завод за авточасти-"Леони",до края на годината 3 хипермаркета.От 2012г. още един хипермаркет, от февруари завод за леки сплави-гаражни и портални врати , фабрика за компост , от март още един завод за авточасти-"Леони", от април турска фирма е изгражда завод за алуминй ,който ще изнася индустриални продукти на руския пазар , на 16.04.2012 г. отвори нов завод на Фиат до този на Застава в Крагуевац-инвестиция в размер на 1млрд. Евро , след Великден южно-корейските фирми Шинвони и Юра са открили нови заводи като към тях ще се присъедини и трета корейска компания , отново през април 2012 г. италианската фирма Калеаро е отворила фарика за навигационни систими по лиценз на немска фирма и т.н.Можете ли да проучите?Същевременно най-голямата инвестиция в България за същия период, която дори не е на зелено е концесията на Софийска вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
d3adman
преди 11 години
Монополите, не без съдействието и подкрепата на родолюбивите политици. :) Питай Ю Ес Ей, Грейт Бритън и Дойчланд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
А кой и как, ще я изкове тая "силна и развита пазарна икономика"? Феодалите? ....Робовладелците?.....Олигарсите?...... Кой !? Стана ми любопитно.:)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още