IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на италианската икономика през второто тримесечие е бил малко по-дълбок

Статистиката сочи, че БВП се е свил с 0,8% в периода април-юни, а не с 0,7%, каквито бяха предварителните оценки

12:48 | 10.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Спадът на италианската икономика през второто тримесечие е бил малко по-дълбок

Спадът на италианската икономика през второто тримесечие е бил малко по-дълбок, отколкото се смяташе, показват ревизираните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, предаде Bloomberg.

Според италианския национален статистически институт БВП на страната в периода април-юни се е свил с 0,8%, а не с 0,7%, както беше обявено по-рано.

През второто тримесечие спрямо същия период на миналата година икономиката на Италия се е свила с 2,6%, а не с 2,5%, каквито бяха предварителните оценки.

В края на миналата година италианският премиер Марио Монти прокара икономии за над 20 млрд. евро, за да намали публичните разходи и да стабилизира дълга и дефицита.

Мерките обаче тежат на икономиката, тъй като сериозно удрят по инвестициите и потребителските разходи.

Очакванията на Монти и на редица анализатори са италианската икономика да се върне към растеж през 2013 г., която е и изборна. Засега намеренията на Монти са да не търси още един мандат начело на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още