IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Инфлацията не може да реши дълговия проблем на САЩ

Ако се опитаме да прибегнем до частичен фалит чрез инфлация, това ще рефлектира в по-високите премии по бъдещите ни облигации, коментира Джеймс Булард

15:18 | 05.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джеймс Булард, президент на Федералния резерв в Сейнт Луис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джеймс Булард, президент на Федералния резерв в Сейнт Луис. Снимка: Ройтерс

Проблемът на САЩ е, че страната е сериозно задлъжняла. Дори намек обаче, че дълговата тежест може да бъде облекчена чрез инфлация, ще доведе до рязко повишаване на цената при евентуално бъдещо кредитиране, коментира Джеймс Булард, президент на Федералния резерв (Фед) в Сейнт Луис, цитиран от CNBC.

Булард изтъква, че понякога инфлацията се приема като опция за „частичен фалит“, тъй като може да заличи част от реално дължимата сума.

„Ако се опитаме да прибегнем до частичен фалит чрез инфлация, това ще рефлектира в по-високите премии по бъдещите ни облигации. Кредиторите ще искат да се застраховат, ако преценят, че Фед е станал непредсказуем“, коментира той.

„В крайна сметка в икономиката безплатен обяд няма“, казва Булард, цитирайки носителя на Нобелова награда за икономика Милтън Фрийдман.

Тази година Булард няма право на глас в Комитета за отворения пазар (FMOC) към централната банка, но през 2013 ще получи такова.

„Случва ли се това наистина? Пазарът на инфлационно индексираните щатски ДЦК (TIPS - Treasury Inflation-Protected Securities) изглежда няма абсолютно доверие на Федералния резерв (Фед), че банката ще спази обещанието си да задържи инфлацията на нива около 2%“, коментира икономистът.

Булард публично заяви, че той лично не би подкрепил третия кръг вливане на ликвидност, обявен от централната банка в началото на септември. На срещата на 6-и септември банката обеща да задържи основните лихвени проценти на нива, близки до нулата, поне до средата на 2015 г.

Булард заяви, че всеки опит за решаване на дълговия проблем чрез инфлация ще струва скъпо на кредиторите и всички, които имат фиксиран доход.

„Частичният фалит ще засегне чуждестранните кредитори и всички собственици на депозити“, посочва той.

Критиците на Фед предупреждават, че след като институцията разшири баланса си с 2,3 трлн. долара чрез придобиването на ДЦК и ипотечни облигации и обяви че ще изкупува по 40 млрд. долара ипотечни облигации на месец, докато безработицата не се понижи, доларът се оказа подложен на чувствителен натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
karadjata
преди 11 години
мда мисля, че имаш право. Бернарке и Обама са най-големите фалшификатори на долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Ironhorse
преди 11 години
Те този трябва да е шеф на ФЕД, а Обамата да се разкара с неговите разходи без налични приходи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още