IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата несигурност блокира доверието на потребителите в САЩ

Първоначалните молби при безработица намаляват, фабричното производство се разширява, а изпреварващият индекс на Conference Board регистрира ръст от 0,2%

18:46 | 21.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Потребителското доверие в САЩ застина в края на ноември заради нарасналата несигурност по отношение на федералните данъци и програмите за разходите догодина, сочат окончателните данни в проучване на Университета на Мичиган, цитирани от Ройтерс.

Индексът на потребителското доверие е достигнал 82,7 пункта при 82,6 пункта през октомври, но след сериозен спад спрямо първоначалните данни за 84,9 пункта, публикувани по-рано този месец. Показателят остана и под средната прогноза на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за свиване спрямо предварителните данни до 84,5 пункта.

„Отстъплението в края на месеца бе придружено от допълнителна икономическа несигурност за бъдещите федерални данъци и разходни програми, както и от неспособността на политическите партии да постигнат споразумение“, заяви директорът на изследването Ричард Къртин.

Индикаторът за настоящите икономически условия е нараснал до 90,7 пункта спрямо окончателните данни за октомври от 88,1 пункта, надхвърляйки минимално и прогнозата от 90,6 пункта.

Показателят за икономическите очаквания се е понижил до 77,6 пункта през ноември от 79,0 пункта през предходния месец при положение, че очакванията на анализаторите бяха за ръст до 80,1 пункта.

Очакванията за инфлацията през следващите 12 месеца са останали без промяна на ниво от 3,1%, но прогнозата за следващия 5- до 10-годишен период е за ускоряване до 2,8% от досегашните 2,7%.

Същевременно базираният в Лондон институт Markit обяви, че предварителните данни за индекса на промишленото производство в САЩ сочат ръст до 52,4 пункта през ноември от 51,0 пункта през октомври, съобщи MarketWatch.

Предварителните данни се базират на около 85% от получените отговори от мениджърите по доставките в американските предприятия, а ръстът сочи умерено разширяване в сектора.

Производството, новите поръчки и заетостта са се разширили и се запазват на ниво над 50 пункта, което разделя ръста от спада. Индексът на входящите производствени цени обаче е нараснал до 63,6 пункта през настоящия месец от 57,1 пункта през октомври.

„Това е окуражаващ сигнал, че секторът за производство на стоки вероятно се оттласква от дъното“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в института.

Първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ пък са намалели през миналата седмица, но остават на много високо ниво заради урагана Санди, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на труда.

Молбите са се понижили с 41 000 до сезонно изгладените 410 000, съвпадайки напълно с предварителните очаквания на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Спадът обаче компенсира само отчасти увеличаването им с 90 000 през предходната седмица, след като от министерството коригираха първоначално обявените данни в посока на повишение до 451 000 молби. Анализатор в министерството поясни, че няколко щата продължават да докладват за увеличаване на молбите заради Санди.

Средният показател за първоначалните молби за помощи за безработни за последните 4 седмици, който е смятан от мнозина анализатори за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, отчита увеличение с 9 500 молби до 395 250. По принцип се приема, че в САЩ показател под 400 000 сочи увеличаване на заетостта.

Молбите за помощи за безработни след първата седмица са намалели с 30 000 през седмицата, приключила на 11 ноември, до сезонно изгладените 3,337 млн.

Също днес бе обявено, че изпреварващият икономически индекс на Conference Board е нараснал с 0,2% през октомври, докато спадът му за септември бе коригиран в положителна посока до 0,5% при първоначално обявени 0,6%.

От компанията смятат, че американската икономика вероятно ще продължи да се разширява „умерено“ и в началото на 2013 г., но отбелязаха, че Санди и резултатът от преговорите около „фискалната пропаст“ може да повлияят върху ръста.

Резултатът за октомври надхвърли прогнозите на икономистите за ръст от 0,1%. От 10-те индикатора, съставящи индекса, 4 са с положителен принос през октомври, начело с разрешителните за строителство, а два са останали без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още