fallback

Гръцката безработица достигна нов рекорден връх от 26% през септември

Страната задмина Испания и вече държи първото място в еврозоната по този неблагоприятен показател

22:05 | 06.12.12 г. 5

Безработицата в Гърция през септември достигна нов рекорден връх от 26%, надхвърляйки тази в Испания, за да заеме първото място по показателя в еврозоната, сочат данни на гръцката статистическа служба ELSTAT, цитирани от Ройтерс. През август безработните в балканската държава представляваха 25,3% от търсещите работа.

Нивото на безработица почти се е утроило, откакто започна да расте през септември 2009 г., тласкана нагоре от световната финансова криза, а след това и от тежката политика на строги икономии, наложена от международните кредитори на страната срещу получаваната от нея финансова помощ.

Нивото на безработица в Гърция надхвърля повече от 2 пъти средното за еврозоната, което е 11,6%, и задмина резултата за септември на Испания от 25,8% безработни, представен от европейската статистическа агенция Евростат.

Гърция остава в рецесия за пета поредна година и очакванията са да се свие с една четвърт, преди да започне да се възстановява през 2014 г., сочат разчети на централната банка на страната. Това се отразява съществено върху пазара на труда, особено за младите хора. Безработните във възрастовата група между 15 и 24 години са се задържали на ниво от 56% през септември при положение, че за същия месец на 2008 г. показателят е бил 22%.

През септември рекордните 1,3 млн. гърци са били без работа, което представлява увеличение от 38% на годишна база, отбелязват от ELSTAT.

Данните за октомври се очакват с повишено внимание, след като Евростат обяви, че за същия месец в Испания безработицата е достигнала 26,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
fallback