IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите на китайските производители се подобряват

Възстановяването в страната набира скорост главно заради по-силното вътрешно потребление, коментира икономист

11:26 | 14.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шанхай. Снимка: Ройтерс</p>

Шанхай. Снимка: Ройтерс

Бизнес условията за китайските производители се подобриха отново през декември, с което индексът на мениджърските поръчки (PMI) на HSBC за страната се повиши до 14-месечен връх, съобщава CNBC.

Публикуваният в петък експресен индекс на HSBC – един от основните индикатори за състоянието на втората по големина икономика в света – се повиши до 50,9 пункта от 50,5 пункта през ноември и 49,5 пункта през октомври.

Стойности на индекса от над 50 пункта означават ускоряване на активността, докато под 50 пункта – свиване.

Все по-добрите резултати потвърждават, че възстановяването в страната „набира скорост главно заради по-силното вътрешно потребление“, коментира Хунбин Цю, главен икономист на HSBC за Китай.

„Въпреки това спадът на новите поръчки за износ и негативната изненада около данните за износа през ноември илюстрират проблемите, които основните търговски партньори на Китай все още изпитват“, изтъква Цю

„Това вероятно ще накара Пекин да запази политиката на икономически стимули, за да противодейства на привнесените от вън проблеми, при условие, че инфлацията остане умерена“, допълва той.

Петъчните данни подкрепиха фондовите пазари в Азия, където някои икономики се оказват все по-зависими от Китай за собствения си износ.

Някои анализатори изтъкват, че данните потвърждават виждането им, че икономическите условия в континентален Китай започват да се подобряват като цяло.

Официални данни, публикувани по-рано тази седмица, разкриха, че индустриалното производство и потреблението през ноември в Китай са нараснали с 10,1% и 14,9% на годишна база съответно.

В същото време потребителските цени за месеца са се увеличили с 2% - малко под очакваното - знак, че правителството може да си позволи допълнителен кръг мерки за стимулиране на икономиката, без да се притеснява за инфлационния ефект, който пособна мярка би имала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още