IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Япония прие цел за инфлацията от 2%

Институцията започва неограничено изкупуване на активи от януари 2014 г.

09:10 | 22.01.13 г.
<p>
	От началото на следващата година Bank of Japan ще започне да изкупува активи. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

От началото на следващата година Bank of Japan ще започне да изкупува активи. Снимка: Ройтерс 

Централната банка на Япония прие цел за инфлацията от 2% и започва изпълнението на програма за неограничено изкупуване на активи в стил Фед, за да пресече дефлацията в Страната на изгряващото слънце, предаде Bloomberg.

От началото на следващата година Bank of Japan ще започне да изкупува активи на стойност около 13 трлн. йени (145 млрд. долара) всеки месец, поясниха от институцията.

За последно Япония имаше 2% цел за инфлацията през 1997 г., припомня агенцията.

Новото правителство на страната, водено от премиера Шиндзо Абе, обеща да сложи край на дефлацията, обхванала страната вече две десетилетия. По думите на Абе повишаването на лихвите през 2006 г. е било грешка, въпреки че тогава неговата либерално-демократическа партия подкрепи този ход.

“Централната банка навлезе в нови територии”, коментира Масааки Кано, главен икономист в JPMorgan Securities Japan Co. и бивш служител на Bank of Japan.

“Целта от 2% инфлация е трудна за постигане в скоро време, така че институцията ще продължи да прилага разхлабената парична политика доста дълго”, допълни той.

Натискът на премиера на Япония Шиндзо Абе за допълнително разхлабване на паричната политика и отслабване на йената обаче може да постави независимостта на централната банка в риск и да засили напрежението между страната и търговските й партньори, посочва информационната агенция.

Вчера членът на управителния съвет на Европейската централна банка Йенс Вайдман се обяви против политизирането на обменния курс на йената и политическата намеса в паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още