IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония трябва да разхлабва паричната политика, докато не преодолее дефлацията

Централната банка трябва да изкупува повече и различни активи, за да може инфлацията да достигне 2-3%, смята специалният съветник на новия японски премиер

12:05 | 27.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Япония трябва да разхлабва паричната политика, докато не преодолее дефлацията

Японската централна банка трябва да изкупува повече дългосрочни държавни облигации в по-широк спектър от типове рискови активи, включително чуждестранни облигации, за да постигне инфлация между 2% и 3%, заяви Коичи Хамада, специален икономически съветник на новия японски премиер Шиндзо Абе, цитиран от Ройтерс.

76-годишният Хамада, заслужил професор по икономикa от Йейлския университет, призова и за преразглеждане на Закона за Японската централна банка, за да може финансовата институция да носи по-голяма отговорност за постигането на целите на своята политика.

„Най-общо казано, японската централна банка полага усилия. Но едва ли има някаква промяна в темпото, което се оказва прекалено бавно и прекалено късно ускорено“, каза той.

Мнението на Хамада, който бе частен съветник на Абе, преди лидерът на Либерално-демократическата партия да заеме премиерския пост, вероятно ще има съществено влияние върху политиката на новото правителство.

„Японската централна банка не трябва да купува само дългосрочни държавни облигации, но и по-широк тип активи като корпоративни облигации, книжа на фондове за инвестиции в недвижими имоти и акции, което ще помогне за осъществяване на въздействие върху икономиката“, твърди Хамада, който навремето е преподавал на настоящия управител на финансовата институция Масааки Ширакава в Токийския университет.

„Мисля, че покупките на деноминирани в чужда валута активи също може да бъде част от една ефективна монетарна политика“, добави той. По думите му желателно е централната банка да установи цел за инфлацията между 2% и 3% годишно, за да съживи икономиката и за да помогне да бъдат държани под контрол резките поскъпвания на йената.

Макар че Япония не трябва да си поставя за цел специален обменен курс при определянето на монетарната политика, нивото на йената може да се използва като начин за измерване на степента на монетарно разхлабване, смята той.

„Поевтиняването на йената до 95 или 100 йени за долар би било доказателство за ефективността на монетарната политика. Японската централна банка би трябвало да разхлабва монетарната политика, докато не се появи инфлация, а йената и цените не започнат да реагират по съответния начин“, отбеляза Хамада.

Абе вече призова финансовата институция да установи цел от 2% за инфлацията, която би била двойно по-висока от настоящата, и да разхлаби политиката „без ограничения“, за да бъде преодоляна дефлацията. Той заплаши да преразгледа Закона за Японската централна банка, ако исканията му не бъдат удовлетворени, увеличавайки натиска върху нея.

В днешната търговия в Токио йената поевтиня до двугодишно дъно спрямо щатския долар заради очакванията, че правителството на Абе ще приложи агресивни финансови и монетарни стимули.

През миналата седмица централната банка на страната разхлаби монетарната политика чрез разширяване на програмата за изкупуване на активи с 10 трлн. йени, като това е трети нов стимулиращ пакет за последните 4 месеца. От финансовата институция показаха, че ще установят по-висока цел за инфлацията на следващото си заседания през януари.

Според Хамада обаче мерките от декември не са достатъчни. „Всичко, което предприема Японската централна банка, е закъсняло“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още