IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският износ намаля за шести пореден месец

Износът през ноември е спаднал с 4,1% на годишна база, като експортът за Китай се е свил с 14,5%, а за ЕС с 20%

10:09 | 19.12.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Японският износ намаля за шести пореден месец

Японският износ е намалял за шести пореден месец, подчертавайки проблемите, пред които е изправено новото правителство на страната, като очакванията са то да бъде сформирано до няколко дни, съобщи ВВС.

Доставките за чужбина са намалели с 4,1% през ноември на годишна база. Износът за Китай се е свил с 14,5%, а за Европейския съюз – с 20%. Продажбите в Китай бяха засегнати тежко от териториалния спор между двете държави, докато продължаващите дългови проблеми в Европа се отразяват негативно на доставките за региона.

Външнотърговският дефицит след сезонно изглаждане е нараснал до 87 млрд. йени през ноември от 62 млрд. през октомври, надхвърляйки и очакванията на анализаторите за разширяването му до 81 млрд. йени.

Износът е ключов за икономическия растеж на Япония, припомня ВВС. Ако той продължи да се свива, това ще нанесе удар по опитите на правителството да съживи ръста в третата по големина икономика в света, смятат от британската държавна медия.

Надеждите обаче са през следващите няколко месеца да бъде постигнат обрат в тази насока, не на последно място благодарение на мерките, обещани от почти сигурния бъдещ премиер Шиндзо Абе, лидер на Либерално-демократическата партия, която спечели парламентарните избори в неделя.

Абе вече обеща, че ще реализира мерки, насочени към поевтиняване на местната валута, тъй като силната йена бе един от основните проблеми, пред който се изправиха износителите през последните месеци.

Силната йена оскъпява японските стоки за потребителите в чужбина и намалява печалбите на инвеститорите при прехвърлянето им в страната.

Между април и ноември курсът на йената се повиши с почти 6% спрямо американския долар, но след обещанията на Абе тя на практика загуби цялата си печалба, достигайки през тази седмица 20-месечно дъно от 84,48 йени за долар. Тази сутрин в търговията в Азия японската валута се разменяше при курс от 84,35 йени за долар.

Анализатори очакват в краткосрочен план тя да се задържи близо до това ниво, което според тях ще осигури желаната подкрепа за износителите.

„Тенденцията при валутата е да остане слаба през следващите няколко месеца“, заяви Мартин Шулц от изследователския институт Fujitsu в Токио. „Това би трябвало да помогне на износителите да си върнат част от позициите, отнети им от конкурентите им от региона“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
За пореден път виждаме пример за много верни разсъждения и изключително грешни изводи накрая. Износът за Европа намалява, защото положението в Европа е лошо, а не поради "силната" йена. Всеки производител е сложил цена на стоката според разходите за производството и. Намалявайки курса на йената вие ще принудите по бюрократичен път производителите да намалят цените на стоките си и ще ги принудите да купуват скъпи суровини за производството им. Ако си мислите, че това ще се отрази благоприятно на икономиката.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още