IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на китайския износ през ноември се оказа по-слаб от очаквания

Според някои анализатори възстановяването на китайската икономика върви по план, докато други смятат, че данните показват само колко крехко е то

11:13 | 10.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на китайския износ през ноември се оказа по-слаб от очаквания

Ръстът на китайския износ през ноември остана под очакванията на пазара, тъй като световното търсене остава потиснато, съобщи ВВС.

Износът е нараснал с 2,9% на годишна база, а вносът е останал без промяна. Това е довело до свиване на външнотърговския излишък до 19,8 млрд. долара при 32 млрд. долара за октомври.

Очакванията на анализаторите бяха за ръст на износа от 9% и на вноса от 2%.

Днешните данни охладиха донякъде ентусиазма по отношение на китайската икономика, след като в събота бе съобщено, че промишленото производство и продажбите на дребно са достигнали 8-месечни върхове.

Въпреки разочароващите данни за износа обаче икономисти твърдят, че възстановяването на китайската икономика изглежда върви по план.

„Забавянето на износа показва, че външното търсене се характеризира с несигурност заради опасенията около фискалната пропаст в САЩ. Въпреки всичко то не променя схващането ни, че ръстът се насочва към силно възстановяване през четвъртото тримесечие, тъй като вече е подхранван в по-голяма степен от вътрешното търсене“, заяви Джат Джъуей, главен икономист за Китай в хонконгския филиал на японската банка Nomura.

Износът осигурява дял от около 25% в брутния вътрешен продукт на страната. Инвестициите и потреблението обаче играят все по-голяма роля за ръста на страната в сравнение с търговията, отбелязват от CNBC. Брутните инвестиции в основен капитал  - показател, измерващ инвестициите в икономиката на страната – вече осигуряват около 46% от БВП, докато потреблението от домакинствата – около 35%, сочат данни на френската банка Credit Agricole (сумата надхвърля 100%, тъй като износът очевидно не е нетиран с вноса - бел. ред.)

Данните напоследък са в унисон с целта на Китай да намали зависимостта си от износа за сметка на ръст, подхранван в по-голяма степен от вътрешното потребление, припомнят икономисти.

Някои наблюдатели обаче, след които и Жън Сиенфан, главен икономист за Китай в IHS, се притесняват повече за перспективите пред втората по големина икономика в света. „Изключително слабите данни за износа прибавят още едно доказателство за това колко крехко е възстановяването“, подчерта Жън.

Тя добавя, че подемът през последните 2 месеца е бил в известна степен „политически натоварен“, тъй като китайското правителство се опитва да обрисува картина на икономическо стабилизиране на фона на смяната на властта в страната, което се случва веднъж на 10 години.

„Подемът на икономиката е въпрос само на време, като се има предвид, че цикълът на намаляване на запасите, който започна през последното тримесечие на 2011 г., вече е към края си. Но политическите фактори очевидно са допринесли за доста по-ранния подем“, смята Жън.

През третото тримесечие китайският икономически растеж, който мнозина разглеждат като основен двигател на световното възстановяване, достигна 3-годишно дъно от 7,4%, като слабият ръст на износа и слабото подобрение при вътрешното търсене бяха основните фактори за този резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още