IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ е нараснал с 5% през октомври

Свиването на вноса е било компенсирано от най-сериозния спад на износа за последните близо четири години

17:11 | 11.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пристанището на Лос Анджелис, Калифорния. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пристанището на Лос Анджелис, Калифорния. Снимка: Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ се е разширил през октомври, след като най-сериозният спад на износа за последните близо четири години компенсира свиването на вноса – пореден знак за забавянето на глобалния растеж, съобщава Bloomberg.

Търговският дефицит на страната нарасна с 4,9% до 42,2 млрд. долара от ревизираните 40,3 млрд. долара през септември, се посочва в оценка на министерството на търговията, публикувана днес във Вашингтон. Усреднената прогноза на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, беше за дефицит от 42,7 млрд. долара.

За периода американският износ се е свил с 3,6% - най-чувствителният спад от януари 2009 г. Отслабването на износа, за което вероятно има вина и сушата в Средния запад, засегнала продажбите на соя, все пак има широка база и говори за охлаждане на редица икономики от Европа до Азия.

От друга страна забавянето на вноса, което се наблюдава при почти всички стоки - от електрониката до дрехите и химикалите – вероятно означава забавяне на растежа в САЩ като цяло.

„Забавянето на износа определено е показателно“, коментира Карл Рикадона, главен икономист на Deutsche Bank Securities в Ню Йорк, който прогнозира, че търговският дефицит ще достигне 42 млрд. долара.

През октомври общият размер на износа е намалял до 180,5 млрд. долара от 187,3 млрд. долара през септември, което е най-ниското ниво от февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още