IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония може да преодолее дефлацията за месеци

Това е мнението на японски професор по икономика, който не е доволен от сегашния управител на централната банка, на когото е преподавал

19:15 | 05.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Масаки Ширакава, управител на японската централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Масаки Ширакава, управител на японската централна банка. Снимка: Ройтерс

Следващият директор на японската централна банка може да сложи край на продължаващата десетилетия дефлация в страната за месеци, ако положи повече усилия от сегашния управител на институцията, коментира влиятелен икономист, цитиран от Bloomberg.

Японската централна банка (ЯЦБ) трябва да продължи с програмата си за вливане на ликвидност, докато инфлацията в страната достигне 2 – 3%, коментира Коичи Хамада, бивш професор по икономика от Университета в Йеил и Токийския университет, който е преподавал на Масаки Ширакава, настоящият управител на банката.

Това „не би било проблем“, ако опозиционният лидер Шинзо Абе (на който Хамада е икономически съветник), спечели предстоящите по-късно този месец парламентарни избори и назначи по-агресивен централен банкер, допълва професорът. Според проучвания на общественото мнение именно това е най-вероятният сценарий.

Редица политици, включително Абе, увеличават натиска върху ЯЦБ да продължи с монетарните стимули.

В същото време изтичането на мандата на Ширакава през април дава шанс на новото правителство да избере мнозинство в управителния съвет на банката, което да предприеме по-агресивна политика в тази насока.

Ширакава, критикуван за провала си в овладяването на дефлацията и съживяването на икономиката, приключва 5-годишния си мандат на 8 април. Японската икономика все още е на ръба на рецесията.

„Ширакава е забравил, как се провежда правилна икономическа политика“, казва Хамада, който живее в САЩ, допълвайки че би оценил бившия си студент със „среден 3“ за представянето му като централен банкер. „Той се придържа към принципите си и няма гъвкава политическа преценка“.

Миналия месец японската йена поевтиня до 7-месечно дъно, след като Абе призова за неограничено вливане на ликвидност и 2 до 3% инфлация. Отслабването на йената подкрепи японските износители, включително Toyota Motor Corp. Монетарната политика на японската централна банка е централна тема в навечерието на парламентарните избори на 16 декември.

Хамада е преподавал на Ширакава през 1972 г. Той коментира, че централният банкер е бил „интелигентно изглеждащ“ студент, който понякога откровено е критикувал позицията на преподавателите си. Като управител на централната банка неговата политика за изкупуване на краткосрочни правителствени облигации е „много слаба“, допълва Хамада.

Професорът, който през 2001 г. предложи ЯЦБ да си постави инфлационна цел от 1%, коментира, че централната банка може да изкупува чуждестранни облигации и по-дългосрочни ДЦК, както и да разшири програмата си за изкупуване на инвестиционни тръстове за имоти (REIT) и борсово търгувани фондове (ETF).

Страхът от прекомерна инфлация може да бъдат овладян чрез повишаване на лихвените проценти от сегашните 0,1%, допълва той.

На пресконференция миналия месец Ширакава коментира, че постигането на 3% инфлация е нереалистично и че неограниченото печатане на пари може да влоши положението с държавния дълг.

Миналата седмица японският премиер Йошико Нода също определи постигането на 2 до 3% инфлация като нереалистично, изтъквайки, че банката не трябва да бъде принуждавана да изкупува облигации.

През февруари ЯЦБ си постави инфлационна цел от 1% и заяви, че ще продължи с агресивната монетарна политика, докато тази цел не бъде постигната.

На срещата си на 30 октомври ЯЦБ разшири програмата си за изкупуване на облигации с 11 трлн. йени (134 млрд. долара) – втора подобна стъпка за последните 2 месеца. Централната банка обеща и неограничена подкрепа за японските банки.

„Това което Абе казва сега като водач на опозиционна партия е без значение“, коментира Йоичи Такахаши, друг икономически съветник на Абе. „Аз не мисля, че той ще каже същите неща, ако стане премиер“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Fiscalist
преди 11 години
У нас биха интервенирали само на пазара на череши....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още