IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствения сектор в Китай продължава да набира скорост

Отчетен е ръст на новите поръчки и на търсенето на китайски износ през януари

09:53 | 24.01.13 г.
Производствения сектор в Китай продължава да набира скорост

Темпът на растеж на промишленото производство в Китай се е ускорил до двугодишен максимум през януари, показват предварителните оценки на HSBC, цитирани от Ройтерс.

Китайските производители са получили повече местни и чужди поръчки, което е окуражаващ знак за икономическото възстановяване на страната, отбелязва информационната агенция.

Индексът на HSBC, който измерва настроенията на мениджърите от китайския производствен сектор, се е повишил до 51,9 пункта през януари, което е най-високо ниво от януари 2011 г. и над границата от 50 пункта, която индикира за растеж на сектора.

Подиндексите, които отразяват новите поръчки и заетостта в производството в Китай също са над 50 пункта този месец.

Коригираните оценки за подиндекса на новите поръчки през декември обаче показват, че те са регистрирали лек спад, което потвърждава правителствените данни.

Оценките на HSBC показват още, че търсенето на китайски износ също се е подобрило през първия месец на годината, но анализаторите още имат съмнения доколко оживлението е трайно предвид слабото търсене на основните пазари на Китай – Европа и САЩ.

Много икономисти са предпазливи в оценките си за перспективите пред китайската икономика през настоящата година, тъй като растежът през миналата беше подкрепен предимно от засилването на правителствените инвестиции и допълнителните стимули за икономиката.

Мнозинството анализатори смятат, че Пекин няма да прави промени в паричната си политика през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още