IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки с рекордни покупки на злато

През миналата година централните банки са купили 534,6 метрични тона, което не се е случвало през последните 50 години

10:32 | 14.02.13 г. 14
Централните банки с рекордни покупки на злато

Централните банки са купили през миналата година повече злато в сравнение с годишните им покупки през последните 50 години, сочат данни на World Gold Council, цитирани от CNBC.

През 2012 г. централните банки са купили 534,6 метрични тона злато, което най-много от 1964 г. Най-много покупки са осъществили централните банки на Русия, Бразилия и Ирак, като най-активни са били тези в развиващите се икономики.

Нетните покупки на злато на централните банки съставляват 12% от общото търсене през 2012 г. в сравнение с 10% през 2011 г., сочи още статистиката.

“Тъй като официалните валутни резерви на страните растат с акцент върху щатския долар и деноминирани в евро активи, се засилва необходимостта от диверсифициране на инфлацията”, посочват от World Gold Council.

Централните банки са нетни купувачи на злато от второто тримесечие на 2009 г. и се очаква тази тенденция да се задържи предвид прогнозите, че доларът ще поевтинява на валутните пазари заради агресивната парична политика на Федералния резерв.

Въпреки очакванията, че Китай ще изпревари Индия и ще стане най-големият потребител на злато през 2012 г., засега южноазиатската държава запазва лидерската си позиция благодарение на засиленото търсене на благородния метал през второто полугодие. През миналата година Индия е купила 864,2 метрични тона злато, а Китай - 776,1 метрични тона.

Миналия месец обаче правителството на Индия вдигна данъка върху вноса на злато от 4% на 6%, за да ограничи търсенето на жълтия метал, който е обвиняван за нарастването на дефицита по текущата сметка на страната. В тази връзка се очаква търсенето да отслабне през сегашното тримесечие.

В Китай се наблюдава точно обратното – знаците за подобряване на икономиката засилват търсенето на злато, което традиционно се използва като защита срещу инфлация. Очакванията на World Gold Council обаче са по-скоро за плавен, а не за рязък растеж на търсенето в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 40 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Принципно си прав, но какво да купят според теб? Може би ДЦК на САЩ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 1
data
преди 11 години
Е нали не харчат техни пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 10
Батя
преди 11 години
Съвсем логично е неефективни инвеститори като държавния сектор, да правят инвестиции точно на върха на даден балон! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 2
SEBULBA
преди 11 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е БНБ ДА СИ ПРИБЕРЕ ЗЛАТОТО В БЪЛГАРИЯ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още