IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подобрение на производствената активност в Германия и Франция през февруари

В сектора на услугите обаче активността в Германия забавя разширяването си, а във Франция продължава да се свива, достигайки 4-годишно дъно

11:36 | 21.02.13 г.
Подобрение на производствената активност в Германия и Франция през февруари

Производствената активност в Германия през февруари се разшири за пръв път от 12 месеца, макар че в сектора на услугите ръстът се е забавил спрямо предходния месец, сочат предварителните данни за месеца на базирания в Лондон институт Markit, цитирани от Investing.com.

Индексът на бизнес активността, съставян от института, е нараснал до 50,1 пункта от 49,8 пункта през януари. Очакванията на анализаторите обаче бяха за още по-силно подобрение до 50,5 пункта. Показател над 50 пункта показва разширяване на активността, докато под 50 пункта отчита свиване.

Активността в сектора на услугите обаче е забавила ръста си спрямо предходния месец. След сезонна корекция индексът за сектора отчита влошаване до 54,1 пункта от 55,7 пункта през януари. Очакванията на анализаторите бяха за понижаването му до едва 55,5 пункта.

„Въпреки леката загуба на импулс спрямо януари, изследването предполага, че на Германия все още може да се разчита като на двигател на еврозоната“, заяви Тим Муур, старши икономист в Markit.

Производствената активност във Франция през февруари се подобри, но остана под очакванията на анализаторите. В сектора на услугите обаче активността отслабна до 4-годишно дъно, сочат данни на института.

Индексът на бизнес активността показа подобрение до 43,6 пункта от 42,9 пункта през януари, докато предварителните прогнози бяха за увеличението му до 43,8 пункта.

В сектора на услугите обаче индексът се понижава до 42,7 пункта от 43,6 пункта през януари. Очакванията на анализаторите тук бяха за подобрението му до 44,5 пункта.

„Базирайки се на информацията, че брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 0,3% през последното тримесечие на 2012 г., данните за съвкупната бизнес активност предполагат, че първото тримесечие на настоящата година се оформя като най-тежкото от първото на 2009 г.“, заяви Джак Кенеди, старши икономист в Markit.

След публикуването на информацията еврото поевтиня до 1,3190 долара за евро, което е спад с около 1,5% за последните 24 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още